Stjärnkocken Filip Fastén är tillbaka med en ny restaurang. Efter några års tystnad – och två barn – dammar Årets kock 2014 av varumärket Agrikultur. Men nu är det under Guldbron i Slussen det händer, inte i Vasastan.
Restaurang Agrikultur återuppstår på Slussen i höst – men glöm Michelinstjärnan


Mest läst i kategorin
“Jag vill göra en mer vuxen restaurang med familjär stämning, bra puls och rolig känsla”, säger han till Mitt i Stockholm.
Den tidigare fine dining-adressen på Roslagsgatan har förvandlats till ett mer folkligt, men fortfarande ambitiöst, projekt med utsikt över Gamla stan och Riddarfjärden. Lokalen, en glaskub under bron, kändes först klinisk och kall. Men när glasväggarna kom på plats föll pusslet. “Mitt i hjärtat av Stockholm”, som Fastén själv uttrycker det.
Läs även: Viggos topplista: en mexikan, en konstbok och en brittisk tv-serie
Minsta restaurangen men den modigast
Slussen håller på att bli Stockholms nya restaurangtätaste hörn. Mälarterrassen runt hörnet ska husera sex restauranger. Men Agrikultur går sin egen väg.
“Vi blir den enda lilla aktören. För oss är det nog positivt.”
Ambitionen är inte längre stjärnor i Guide Michelin. Filip Fastén har redan gjort det där – och bränt ut sig på kuppen. Nu vill han bygga något hållbart, både för kroppen och själen.
À la carte, delningsvänligt och prisvärt
Krogen rymmer upp till 85 sittande gäster och får även en uteservering. Maten serveras à la carte med fokus på delningsrätter. Inredningen? Runda bord. Allt för samtalet.
“Vi gör krogen för stockholmarna”, säger Fastén. “Den ska vara en levande del av stadskärnan.”
Prisläget hamnar i ett mellansegment. Det går att unna sig vit tryffel – men det kommer kosta. Samtidigt ska det gå att komma undan med en kväll som inte ruinerar dig.
Resturangen öppnar i höst – om leveranserna håller tiden
Målet är att öppna restaurangen i höst. Men som alltid i krogvärlden hänger allt på snickerier och fraktlogistik.
“Nu när det närmar sig börjar jag känna puls, att det bubblar i en. Det är jäkligt kul och lite läskigt. Men det är ju bara mat. Och det kan jag.”
Slussen får sin första riktigt personliga restaurang under bron. Och kanske är det precis det som behövs.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.