Jesper Blomqvist – från fotbollsproffs till mästerkock

Uppdaterad: 06 feb. 2023Publicerad: 28 okt. 2022
Blomqvist
“Om man lägger ned sitt hjärta och gör det man tycker om, då blir det ju ofta bra”, säger Jesper Blomqkvist. (Foto: TT)

Helgintervju Jesper Blomqvist: En gång framgångsrik fotbollsspelare spenderar krögaren Jesper Blomqvist numera mer tid bakom kastrullerna än på fotbollsplanen. Men kanske finns det också likheter mellan elitidrotten och krogvärlden?

ANNONS
ANNONS

När Dagens PS möter Jesper Blomqvist, 48, har han fortfarande inte hunnit ta av sig jackan. Arbetet med den hyllade italienaren 450 gradi ute på Lidingö har blivit ett heltidsprojekt som aldrig sover. Med upp till 500-600 sålda pizzor en bättre lördag finns det helt enkelt alltid att göra.

“Det är full rulle och det är bra”, säger han till Dagens PS.

Just nu innebär det fler tidiga morgnar och sena kvällar än vad Blomqvist kanske räknat med. Han beskriver hur bedrövad han blir om någon är missnöjd. Tillfredställelsen som infinner sig när det hårda arbetet belönar sig.

“Så fort jag kommer hit och står här och jobbar och 98 procent av alla gäster är så himla nöjda och glada då man ändå härifrån med ett leende”, säger han.

Något som även visat sig via hedersomnämnanden bland branschorganisationer som 50 Top Pizzas, eller Gambero Rosso där 450 Gradi haft en självklar plats under de senaste fyra åren.

Bästa pizzan i Stockholm

Enligt en färsk sammanställning som Dagens PS nyligen gjort över Stockholms högst rankade pizzaställen, är det just nu 450 gradi som regerar. Ett erkännande som Blomqvist känner sig extra hedrad över, eftersom det speglar gästernas omdömen snarare än krönikörerna och kritikernas.

“Gästerna är absolut viktigast. Om det kommer någon patrull nu och då och testar, eller har sina subjektiva åsikter, så är det ju fint på sitt sätt, men det här betyder ju mer”, säger han till Dagens PS.

Så är Jesper Blomqvist också van vid att bli bedömd, men framförallt kämpa hårt för det han tror på.

Efter att fotbollsskorna lagts på hyllan 2005 ägnade han drygt tio år åt vad han själv refererar till som “klassiska grejer”.

Hit hör uppdrag som tränare, sportkommentator och tävlingsprogrammet Let´s Dance som han vann 2017, men också en kurs i ledarskap och studier i kreativ matlagning på distans. Det senare något av en aha-upplevelse som fick honom att söka sig nya möjligheter i krogbranschen.

“Det som jag tagit med mig från min karriär är att vill man verkligen nå någonstans, som det var i fotbollskarriären, så är det hårt arbete och passion som gäller”

ANNONS
ANNONS

Lyckad slump

Att det i slutändan skulle bli just en pizzakrog på Lidingö beskriver han mest som en lyckad slump, även om Italien och otaliga måltider med lagkamraterna i Milan och Parma av förklarliga skäl har en särskild plats i hans hjärta.

“Där upptäckte jag att det verkligen kan finnas en passion. Med fina råvaror hur enkelt och gott det kan bli”, säger han till Dagens PS.

När han besökte 450 gradi på Lidingö, föll alla bitar slutligen på plats. Den godaste napolitanska pizzan han upplevt utanför Italiens gränser ledde till diskussioner om ett samarbete och en flytt till större lokaler vid AGA-bryggan. Resten är som vi brukar säga historia. Succén är numera ett faktum.

“Min största utmaning som chef eller tränare är att ibland ta de tuffa besluten som kanske är bäst för laget eller företaget men tufft för den enskilde individen.”

Hårt arbete och passion

Så vilka likheter finner han mellan elitidrotten och restaurangbranschen och vad kännetecknar honom i hans nya roll?

ANNONS

“Det som jag tagit med mig från min karriär är att vill man verkligen nå någonstans, som det var i fotbollskarriären, så är det hårt arbete och passion som gäller. Att verkligen gilla det man gör”, säger han till Dagens PS.

Han nämner även vikten av gruppdynamik och att bygga ett lag tillsammans. Rollen som lagledare tycker han är svår att ta på.

“Min största utmaning som chef eller tränare är att ibland ta de tuffa besluten som kanske är bäst för laget eller företaget men tufft för den enskilde individen ibland. Jag är lite för snäll och mån om människan bakom spelaren,  eller den anställda”, säger Blomqvist med eftertryck.

Blomqvist Jesper Blomqvist med delar av teamet på 450 gradi. (Foto: Jesper Blomqvist)

En utmaning att bita i

En annan typ av utmaning Blomqvist nyligen ställts inför är matlagningsprogrammet Sveriges Mästerkock VIP. Ett lustfyllt projekt såväl som en möjlighet att utvecklas inom matlagning.

ANNONS

“Jag har ju ändå tyckt att jag är ganska hyfsad i köket och tycker ju att det är fantastiskt kul hela tiden, så det var därför jag kände att jag verkligen ville vara med”, säger han och tillägger:

“Sedan insåg jag ju att shit – det här blir något att bita i”.

På frågan om det väcker tävlingsmänniskan inom honom blir svaret att ett förflutet inom elitidrotten tvärtom har en lugnande effekt.

“Jag gör mitt bästa och ser hur bra jag kan bli och tänker inte så mycket på själva tävlingen. Det låter kanske motsägelsefullt, men det ligger mycket i det faktiskt.”

Blomqvist Jesper Blomqvist tillsammans med Gudrun Schyman som även hon deltar i Sveriges Mästerkock VIP. I mitten Mischa Billing. (Foto: TT)

Men man vill väl ändå vinna?

ANNONS

“Det är det som är lite lustigt. Alla vi som är från idrotten och är med i sådana här program, vi tar nog inte själva tävlandet så hårt. För de andra som inte kommer från elitidrotten blir tävlingsmomentet rätt jobbigt och påfrestande för de är inte vana. För oss är det mer så här: det här är inte ens hälften så jobbigt som att spela en SM-final.”

Viktiga våga göra fel

Den uthålligheten är samtidigt en egenskap som hjälper honom i hans nuvarande entreprenörskap, även om han upplever att krogbranschen på sätt och vis är svårare att tackla. Särskilt inte i en bransch där allt är nytt och alla framsteg inte kan uppnås med hård träning.

“Här uppstår det ju hela tiden frågetecken som, kan jag det här? Gör jag rätt nu? Man vet liksom inte. Jag fortsätter ju att jobba hårt och kämpar och är lika målmedveten, men det är inte alls lika självklart att jag är på rätt spår”, säger han till Dagens PS.

Han berättar att varken han själv eller hans kollegor är några krogrävar i grunden, vilket gör allt från kassa- och bokningssystem till menyer utmanande i den dagliga driften.

Kanske är det också tjusningen som hjälper honom att utvecklas?

ANNONS

“Vi prövar oss fram. Det tycker jag är det jag lärt mig mest av. Att man inte får vara så rädd för att testa”.

Han berättar att han alltid varit något av en perfektionist men nu känner att han måste våga kasta sig ut. Kanske även göra fel.

“I en uppstartsfas nu så måste vi bara köra på och se att vi får igång allting”, säger han.

Hemligheten bakom den perfekta pizzan

Av det skälet är målet initialt att landa i både kärnverksamheten och de nya lokalerna, som utöver Stockholms bästa pizzor även kommer att kunna erbjuda privata fester, event och föreläsningar. Långsiktigt finns det även planer på att utöka 450 gradi med fler filialer, även om Blomqvist understryker vikten av att skynda långsamt.

“Vi gör ju verkligen ett hantverk här”, säger han.

ANNONS

Han nämner degen som görs tre dagar i förväg och handrullas av pizzabagarna på plats. De nogsamt utvalda råvarorna, från tomaterna i såsen till mozzarellan på toppen. Framgångsfaktorer som han inte under några omständigheter vill göra avkall på.

På frågan vad som gör den perfekta pizzan kommer svaret därför snabbt. Passion. Hårt arbete och noggrannhet. Tillika drivkrafterna som tagit honom dit han är i dag – på gott och ont.

“Det är det som är så roligt också när man står där en fredagkväll och ser att det är helt fullt och flyter på nu. Det är helt fantastiskt kul att se”, säger han.

Jesper Blomqvist

Gör: Driver den hyllade italienaren 450 gradi på Lidingö.

 

Aktuell med: Sveriges Mästerkock VIP på TV4 Play.

 

Karriär i korthet: Inledde sin fotbollskarriär i allsvenskan och IFK Göteborg. Var en del av det svenska landslaget under fotbolls-VM 1994 där Sverige kom trea. Slog igenom stort i Champions League och AC Milan 1996. Därefter aktiv i Manchester United, Everton FC, Charlton Athletic FC och Djurgårdens IF. Lade fotbollsskorna på hyllan 2005 på grund av skadeproblem. Vinnare av tävlingsprogrammet Let´s dance 2017.

 

Om framgång: “Om man lägger ned sitt hjärta och gör det man tycker om, då blir det ju ofta bra”.

 

Sin karriär med tre ord: “Passion är nog det största vad du än gör. Att det ska vara glädje och engagemang i det jag gör”.

 

Saknar mest med fotbollen: “Att träna hårt och märka att man hela tiden blir bättre. Det är nog det som är den största tillfredställelsen för mig”.

 

Lagar helst hemma: “En pasta eller en risotto i första hand. Annars gärna någonting på grillen.”

 

Vill du läsa mer om krogar, mat och vin? Så här enkelt skaffar du vår kostnadsfria nyhetstjänst!

Läs även: Tjänsten som ska revolutionera våra matvanor

ANNONS
ANNONS
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Reporter och redaktör med näsa för röda viner och ord som rimmar.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Reporter och redaktör med näsa för röda viner och ord som rimmar.