Flygbolagets chef uttalar sig nu på morgonen i SVT:s Morgonstudion. Så här säger han om den skyhöga notan för konflikten.

Sent på torsdagskvällen stod det klart att pilotstrejken på SAS är över efter 30 timmars förhandlade.

Långt över 300.000 passagerare har drabbats av konflikten och uppgifter gör gällande att SAS nota för strejken landar på uppåt en halv miljard kronor, 60-80 miljoner kronor för varje dag som strejken pågått.

”Att det är stora tal måste jag medge, och att det här har säkert tärt på våra kunders förtroendekapital, men ett exakt belopp vill jag faktiskt vänta med att ge, vi har inte hunnit räkna igenom det utan fokus har varit att få stopp på det här och hjälpa våra kunder”, säger SAS vd Rickard Gustafson till SVT och förklarar att flygbolaget släpper kvartalsrapport den 28 maj och att man då hoppas vara tydligare med vad konflikten kostat flygbolaget i reda pengar.

”Det är klart att vi hellre hade använt de här pengarna till att investera i vår framtid så att vi kan vara med på resan och ställa om till ett hållbart resande och skapa ett fossilfritt flyg än att bränna av pengarna i en konflikt. Men nu hamnade vi i en konflikt, jag beklagar det djupt men samtidigt är jag lättad att vi nu är tillbaka och ganska snart är tillbaka i normal drift igen. Det känns bra.”

På frågan om passagerarna nu får betala högre avgifter för att finansiera strejken, svarar Rickard Gustafson att SAS inte har några sådana planer.

ANNONS
ANNONS

Han anser också att alla parter i den nu avslutade konflikten är förlorare.

”Det är det som är så tragiskt och det är därför man till varje pris ska undvika en konflikt, det leder inte till något konstruktivt”, säger Rickard Gustafson i SVT:s Morgonstudio.

Närmare 4.000 flyg har i skrivande stund ställts in på grund av pilotstrejken och Rickard Gustafson säger att 360.000 resenärer påverkats.

1.400 piloter i Sverige, Norge och Danmark har strejkat och bland annat har piloterna krävt en löneökning på 13 procent. Nu blir den sammanlagda löneökningen 11 procent efter strejken, som en del anser varit en lyxstrejk.

Det är ännu oklart när SAS kan börja flyga normalt igen men ytterligare avgångar ställs in under fredagen. Enligt Swedavia, som driver Sveriges största flygplatser, handlar det om ett antal färre inställda avgångar under dagen.