Det visar en ny undersökning från onlineresebyrån eBeach.se.

Hela 76 procent av svenskarna vill enligt rapporten fira jul utomlands. Och var fjärde svensk uppger att sol och bad är den främsta anledningen till att byta ut Kalle Anka mot solstolen. Majoriteten vill dock göra det för att undvika stress och åtta procent gör det helt enkelt för att slippa fira jul.

”Jul och nyår bjuder på en hel del röda dagar i år, vilket gör det till ett perfekt tillfälle att byta snö och slask mot sol och bad. Vi ser en ökad trend där hela släkten väljer att resa iväg tillsammans för att fira vinterns högtider. På så sätt kan man fokusera på att ägna sig åt varandra och bara umgås istället för att stressa med mat och julstök”, säger Rebecca Pettersson, marknadsansvarig på eBeach.se.

Med hjälp av bokningsdata har eBeach.se kartlagt vilka resdagar som är mest hektiska i december och januari. Den som vill ha lugn och ro bör undvika att flyga dagen före julafton. Den 23 december är nämligen då flest personer väljer att resa bot. Andra populära dagar för avresa är den 16 december följt av den 3 december.

Vilken är den främsta anledning till att du vill fira jul utomlands i år?

1. Slippa julstressen 28 %

2. Sol och bad 24 %

3. Byta miljö 15 %

4. Slippa julfirandet 8 %

5. Slippa julklappsshoppingen 2 %

ANNONS
ANNONS

6. Undvika släkten 2 %

7. Kultur och sightseeing 2 %

8. Mat och dryck 1 %

9. Fest 1 %

Jag vill inte fira jul utomlands 12 %

Annat 2 %

Vet ej 7 %

Undersökningen är baserad på en webbenkät och har besvarats av 1.005 svenska resenärer. Onlineresebyrån eBeach är en del av On the Beach Group, en ledande online-resebyrå i Storbritannien.