Ja visst är det mobiltelefonen som mer eller mindre är oumbärlig när svensken är ute på resande fot.

87 procent av svenskarna – snudd på nio av tio – uppger i en ny Ticket Sifo-undersökning att mobilen är viktigast att få med på resan.

Knappt fyra av tio, 38 procent, anser att kameran är den mest elementära resprylen, men även surfplattan är poppis medan videokameran oftast får stanna hemma nu för tiden, framgår det.

Bara 3 procent av svenskarna säger i dag, enligt rapporten, att de reser utan teknikprylar. Det kan jämföras med siffrorna från 2011 då 12 procent uppgav det.

2011 var också videokameran den viktigaste teknikprylen i resväskan – och i dag är den alltså i stort sett ointressant för svenskar som ska ut och resa.

En pryl som däremot står i högt i kurs, förutom mobilen och kameran, är hörlurar. 30 procent säger i undersökningen att de inte vill resa i väg utan dessa.

När det gäller mobilen uppger fler kvinnor än män att de inte vill resa utan mobil, 91 procent jämfört med 84 procent. Unga är mest ovilliga att lämna mobilen hemma, 93 procent. Samma sak när det gäller hörlurarna: 6 av 10 unga vill ha med lurarna på resan.

Surfplattor har blivit alltmer populära, inte minst hos barnfamiljer. 2011 tyckte bara 2 procent av svenskarna att det var viktigt att ha med en surfplatta på resan, nu är motsvarande siffra 21 procent.

ANNONS
ANNONS

Topplistan: Viktigaste teknikprylarna på resan
1. Mobiltelefon, 87 procent
2. Kamera, 38 procent
3. Hörlurar, 30 procent
4. Surfplatta/läsplatta/ipad, 21 procent
5. Powerbank, 8 procent
6. Dator, 7 procent
7. Bärbar högtalare, 4 procent
8. Videokamera, 2 procent
9. Aktivitetsarmband, 2 procent
10. Bärbar spelkonsol, 1 procent
11. Actionkamera (t ex gopro), 1 procent
Annat, 2 procent
”Jag tar inte med mig några teknikprylar”, 3 procent
Tveksam, vet ej, 3 procent

MISSA INTE: Hit reser kräsna svenskar 2017 [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Här lever du billigt på resan [DagensPS.se] >