Svenska Ryanair-piloter varslar om strejk

Uppdaterad: 01 aug. 2018Publicerad: 01 aug. 2018
Strejkhoten kommer slag i slag bland Ryanairs piloter i Europa
Strejkhoten kommer slag i slag bland Ryanairs piloter i Europa

Flygbolaget vägrar förhandla med Svensk Pilotförening om kollektivavtal.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är bakgrunden till strejkhotet bland de svenska piloterna på det irländska lågprisflygbolaget, skriver Dina Pengar i Expressen.

“Skulle det inte ge någon effekt får vi överväga ytterligare åtgärder”, säger Martin Lindgren, ordförande i SPF, till tidningen.

Den 10 augusti bryter strejk ut bland piloterna, då träder varslet i kraft, så vida ingen förändring sker.

Det handlar om en 24 timmar lång strejk och strejken omfattar drygt 40 fackmedlemmar, eller omkring 80 procent av Ryanairs piloter i Sverige.

Martin Lindgren har inget större hopp om att Ryanair skulle ändra ståndpunkt och inleda förhandlingar, vilket skulle avblåsa strejken.

“Man har konsekvent i åtta månaders tid vägrat att träffa SPF med de representanter vi väljer. Att de skulle ändra sig med några dagars varsel känns osannolikt, men vi hoppas naturligtvis på det”, säger han till Dina Pengar, som berättar följande:

“Ryanair-personal på flera platser i Europa kräver bättre arbetsvillkor och har strejkat den senaste tiden. Enligt tidningen The Independent är det den största strejken i flygbolagets historia.

I förra veckan ställde flygbolaget in flighter efter strejk av personal i Spanien, Italien, Belgien, Portugal och Irland skriver Reuters.

600 flyg ställdes in, vilket beräknades påverka 100 000 resenärer.”

I går, måndag, röstade även tyska piloter för att gå ut i strejk. Där har arbetsgivaren fått fram till den 6 augusti på sig att möta fackets krav.

Även i Nederländerna hotar piloterna med strejk, framgår det.

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS