Dagens PS

Stratosfär-flygplan utvecklas – tar oss till nya höjder

Zephyr
De långa vingarna på Zephyr hjälper till att hålla den uppe i stratosfärens tunna luft.(Foto: Zephyr)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 15 juni 2023Publicerad: 15 juni 2023

Snart ska flygplan kunna ta sig genom stratosfären med många passagerare, genom utvecklingen av nya designer och teknik.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hittills är det ballonger som gäller för resor genom stratosfären, det andra lagret av atmosfären som ligger på en höjd av 10 000 meter till cirka 49 000 meter. Problemet med låga syrenivåer fortsätter att vara ett stort problem för utvecklare av nya farkoster som ska kunna transportera passagerare till allt högre höjder, skriver BBC.

Om ett par år kommer till exempel ett franskt rymdbolag erbjuda resor till stratosfären i en rymdballong, och det kan snart få konkurrens från ett annat bolag – brittiska Aalto som nu har kommit på ett superlätt flygplan – Zephyr. Det handlar om autonoma flygplan, så kallade “Haps” (high altitude pseudo-satellites) som innefattar allt från soldrivna segelflygplan till silverzeppelinare.

Förbättrar tekniken kring nya flygplan

Nu pågår arbetet med att förbättra tekniken, särskilt i utvecklingen av lättviktsmaterial, solpaneler och batteriteknik.

“Utmaningen för deras designers är att ha ett flygplan som är lätt och starkt nog att stanna uppe på de höjderna tillräckligt länge för betalande kunder och som samtidigt kan överleva uppstigningen och nedstigningen genom troposfären”, säger Robert Kraus vid John D Odegard School of Aerospace Sciences, vid University of Dakota.

Oroliga för klimatet

Samtidigt är klimatexperterna oroliga över vad en ny flygtrafik kan orsaka i stratosfären som är mycket känsligare för utsläpp eftersom de stannar kvar där mycket längre än i atomsfären.

“Du måste tänka på hur du kan störa stratosfären om du plötsligt börjar bygga en stor flygplansflotta som kommer flyga dit varje dag”, säger Michaela I Hegglin, professor i atmosfärisk kemi vid brittiska University of Reading.

ANNONS

Läs även: Det finns hopp – titta bara på ozonskiktet

Läs även: Rymden lika hett som AI – Wallenberg måste vakna

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS