Rymden lika hett som AI – Wallenberg måste vakna

Uppdaterad: 09 juni 2023Publicerad: 09 juni 2023
Rymden
Rymdindustrin har haft raketfart i prisfall de senaste åren. (Foto: TT)

Det finns många produkter som haft fallande priser på grund av teknisk utveckling – det största prisfallet finns i rymden och beror bland annat på Elon Musk och Jeff Bezos.

ANNONS
ANNONS

På frågan vilken teknisk pryl som uppvisat det största prisfallet brukar nog de flesta gissa persondatorn (PC). Det är ingen dum gissning. Med hänsyn också tagen till prestandan föll priset mellan 1970 och 1984 med 783 gånger. Men det finns större fall.

Faktor på 3 500

Konsultfirman McKinsey har jämfört olika tekniska produkters prisutveckling under en 15-årsperiod. Störst prisfall återfinns hos satelliter. 2013 kostade en satellit runt 11 miljarder kronor att tillverka. Nu har priset rasat till 3,3 miljoner. Det är en faktor på 3 500.

McKinsey Källa: McKinsey

 

ANNONS
ANNONS

Elon Musk

Orsaken till det här kallas konkurrens. Mångmiljardärerna Elon Musk och Jeff Bezos har gett sig in i rymdindustrin med helt nya metoder och lösningar. Det har som synes fått effekt på priset. Och med lägre kostnader har det också öppnat dörren på glänt för helt nya tillämpningar för satelliterna i andra branscher.

Samma genomslag som internet

McKinsey menar att alla företagsledare borde ha rymden på sin agenda för att analysera hur företagen ska förhålla sig till den här nya möjligheten. Konsultfirman menar till och med att genombrottet i rymden kan jämställas med flygindustrin och internet. Det är alltså ungefär samma omdömen som ges om artificiell intelligens.

Hälsa och mat

Själva rymdindustrin omsätter redan idag 5 500 miljarder kronor och växer med nästan tvåsiffriga tal varje år. Och i framtiden är det, enligt McKinsey, inte bara kommunikation utan allt från hälsa till mat som kommer att påverkas av rymdindustrin.

Undrar just om Wallenberg har noterat den här utvecklingen. Om McKinsey har rätt så är det hög tid att agera.

Läs även: Årets investeringstrend: Rymden

Läs även: Ex-militär i USA: Vi har hittat ufon

Läs även: Plötsligt händer det – whisky i rymden

ANNONS
ANNONS