Vi kan resa igen, men priserna på resorna har rusat i höjden. Det finns dock några sätt att hålla i plånboken och resa billigt på semestern.

ANNONS

Tillgång och efterfrågan tjatar ekonomer oavbrutet. Javisst så är det, vi vill resa igen efter två år av restriktioner och lockdowns. Flygbolagen passar på att höja priserna för att ta igen förlorade intäkter och för att kompensera för bränslepriserna vilket gör att flygpriserna skenar med upp till 30 procent.

Samtidigt har inflationen höjt priserna på hotellrummen på destinationerna, med minst 10 procent, berättar CNN.

Hitta billiga destinationer

Okej, ska vi stanna hemma nu då eller finns det sätt att resa billigt ändå? Det finns fortfarande paketresor till bra priser, så om det kvittar var du reser, kanske hitta en billig destination och sen boka? Att åka till USA i nuläget blir ingen billig semester med den starka dollarn, utan välj istället länder där valutan är låg – som Japan där landet nyligen öppnade upp för turism igen.

Det lönar sig att lägga ner lite tid på research kring boende. Hotell eller Airbnb? Det beror på landet, och det finns en uppsjö av boenden där många länder nu har bra deals på sina hotell, som till exempel Thailand – för att locka tillbaka turisterna.

Undvik högsäsongen

Res inte under högsäsongen, är en gyllene regel. Då får du uppleva resmålen ostört och betydligt billigare. Medelhavet är lika fint i maj och september som under sommarmånaderna, och mycket bättre för plånboken.

Undvik turistfällorna, särskilt nu efter pandemin. Ät där lokalborna äter, och upplev sevärdheter bortom turiststråken.

Boka via poäng

Den största kostnaden ser dock ut att bli för flygbiljetten. Så försök att boka den och även hotellrum via poäng på ditt kreditkort som i många fall är kopplade till en rad flygbolag.

ANNONS
ANNONS

Det finns fortfarande sätt att resa billigt, det gäller bara att lägga ner lite mer energi på processen.

Läs även: Det går fortfarande inte att boka tågresor till jul [Dagens PS]

Läs även: Frankrike ser över beskattning av resor med privata jetplan [Dagens PS]