Stockholms handelskammare står bakom den nya utredningen, som presenteras i dag, tisdag, och som refererades av Dagens Nyheter redan på måndagen.

ANNONS

De flygplatser som riskerar att skrotas ligger enligt Stockholms handelskammare i Jönköping, Växjö, Karlstad, Kristianstad, Trollhättan-Vänersborg, Örnsköldsvik och Kramfors-Sollefteå.

Regeringen har med stöd av Vänsterpartiet aviserat att flygskatten ska läggas i höstbudgeten. Planen är att flygskatten ska införas nästa år.

Men nu sågar alltså Stockholms handelskammare i sin utredning den statliga utredningen, som ligger till grund för lagrådsremissen, skriver Dagens Nyheter.

Stockholms handelskammare slår fast att den statliga utredningen är bristfällig i sin analys av vilka konsekvenser flygskatten får för jobb och näringsliv.

”Utredningen borrar inte tillräckligt djupt i de här frågorna. Det är väldigt problematiskt när det är så mycket jobb som står på spel i den lokala ekonomin”, säger Fredrik Sand, näringspolitisk expert på Stockholms handelskammare, till DN.

ANNONS
ANNONS

Enligt Stockholms handelskammare kan cirka 25.000 jobb försvinna om alla de sju ovan nämnda flygplatserna går i graven.

”Man undrar hur många jobb som regeringen är beredd att offra för att införa flygskatten”, säger Fredrik Sand i artikeln.

Lagrådet har enligt DN tidigare bett regeringen omforma förslaget om en flygskatt då analysen är knapphändig. Men att flygskatten hotar sju flygplatser i Sverige med nedläggning bekymrar inte Miljöpartiets Karin Svensson Smith.

Tvärt om välkomnar hon den utvecklingen.

”Det är bra i så fall. Vi klarar inte av att konsumera så mycket olja som finns nu. Det vi behöver göra är att med kraft bygga ut järnvägen så att den blir tillförlitlig, snabb och tillräckligt frekvent för att den ska kunna vara vår bastransport”, säger Karin Svensson Smith (MP), ordförande i riksdagens trafikutskott, till DN.

ANNONS
ANNONS

Fakta flygskatten:
• Ska enligt förslaget införas 1 april nästa år.
• Inrikesresor blir 80 kronor dyrare men med momseffekten blir skatten på en tur- och returresa inrikes 190 kronor.
• Skatten på utresor inom EU blir 80 kronor och för längre resor, utanför EU, handlar det om två högre skattesatser på utresan på antingen 280 eller 430 kronor.

MISSA INTE: Regeringen backar inte om flygskatten [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Ny flygskatt – så dyr blir din resa [DagensPS.se] >