Air Asia-planets rutt skulle gå från Sydney i Australien till Kuala Lumpur i Malaysia men hamnade i stället i Melbourne i Australien.

Bakgrunden var att kapten och styrman bytte plats och arbetsuppgifter – enligt uppgift på grund av ett par krånglande hörlurar – och kaptenen gjorde sedan jordens miss när han skulle slå in koordinaterna på instrumentpanelen före flygningen, rapporterar CNN.

Punkten blev fel, även om siffrorna var rätt inmatade och resultatet av fadäsen blev att planet hamnade 11 000 kilometer fel och landade i en helt annan världsdel än det var tänkt, framgår det av utredningen i kölvattnet av praktmissen.

Trots att det fanns gott om tid att återställa ordningen missade både kapten och styrman att planet var ur kurs. När duon till slut upptäckte debaclet var det på tok för sent och planet hamnade ännu mer på sniskan från sin flyglinje när besättningen girade.

ANNONS
ANNONS

Planet fick sedan okej att gå ner för landning.
I Melbourne alltså.
Och där blev det stående på marken i tre timmar innan det fick lyfte igen mot rätt destination: Kuala Lumpur i Malaysia.

Air Asia försäkrar att någon liknande incident aldrig ska kunna inträffa igen, det ska ett sjösatt ledningssystem förhindra, heter det.

LÄS MER: ”AirAsia flight bound for Malaysia landed in Melbourne after pilot error” [CNN] ›