Dagens PS

Långflyg till Australien slår nytt rekord

quantas_flyg
I juli planerar bolaget att ha 40 procent av reguljär inhemsk flygtrafik igång. (Foto: TT)
Marc Malmaeus
Marc Malmaeus
Uppdaterad: 15 nov. 2019Publicerad: 15 nov. 2019

Under morgonen landade ett plan tillhörande Quantas i Sydney efter att ha genomfört världens längsta kommersiella flygning. Planet startade i London och flygningen tog över 19 timmar att genomföra.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det australiensiska flygbolaget satte på fredagen ett nytt rekord med den 17.800 kilometer långa resan. Flygningen mellan London och Sydney tog 19 timmar och 19 minuter och var en del av ett testprogram som Quantas genomför, skriver CNN.

Därmed har man slagit rekord i både tid och sträcka för en kommersiell passagerarflygning.

Den långa sträckan innebär att maxantalet passagerare och crew som kan deltaga i flighten inte kan överstiga omkring 40; annars måste planet landa för att tanka på vägen.

Dagens rekordresa bestod alltså inte av planets hela kapacitet, vilken uppgår till omkring 300 personer. Flygplansmodellen som var utvald för det krävande uppdraget var en Boeing 787-9 Dreamliner.

Endast en gång tidigare har ett plan åkt mellan London och Sydney non—stop, skriver the Guardian. Det var 1989 och vid det tillfället var inga passagerare med på flygningen.

Testflygningen är en del av Quantas planer att starta en direktlinje till Sydney, vilken man siktar på att ha igång 2023, skriver Dagens Industri.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS