Dagens PS

Frankrike: Ekonomin räddas av kryssningsfartyg

Frankrike: Ekonomin räddas av kryssningsfartyg
Trots inflation och krig har turistandet snart nått för-pandemiska nivåer, och de enorma kryssningsfartygen fylls på nytt. Bild: Pixabay
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 28 juli 2023Publicerad: 28 juli 2023

Frankrike har sett upplopp, stigande räntenivåer, folk spenderar mindre pengar och investeringarna står stilla – men ändå överraskar man med högre BNP-ökning än väntat. Vad som räddat upp situationen? Ett kryssningsfartyg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Frankrike har, liksom övriga Europa, tuffa ekonomiska tider. Förutom stigande ränta och sjunkande konsumentspenderande har landet under flera dagar haft upplopp efter att en tonårig pojke sköts till döds av polis.

Över förväntan

Trots detta chockar Frankrike med en BNP-ökning på 0,5 procent, en bit över det förväntade 0,1 procent.

Exportsiffrorna lyfter nämligen tack vare leveransen av ett kryssningsfartyg.

Trots inflation och krig ser det nämligen ut som att inget kan hindra människor från att turista. Det internationella resandet är ett av områdena Europa klår USA på enligt Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Frankrike – turistland

Frankrike är ett av de länder i världen som lockar flest besökare, och skeppsbyggande är inte det enda område som boostar landets ekonomi enligt färska siffror.

Över 47 miljoner har passerat flygplatserna i Paris, och man når snart upp till för-pandemiska siffror uppger Reuters.

Bra för lyxmärkena

Lyxmärkerna LVMH, Kering och Hermès tjänar på att turisterna kommer tillbaka, liksom hotellbranschen.

Just kryssningsfartyg är ett hett diskussionsämne, nederländska Amsterdam införde nyligen förbud mot kryssningsfartyg, något Dagens PS tidigare rapporterat om. Tillverkare av de jättelika flytande turistpalatsen gör försök att bli mer miljövänliga, men det är en bit dit.

Stopp för megayachter

Italien har infört storleksrestriktioner för yachter, något som nyligen drabbade LVMH:s Bernard Arnault, vars superyacht var för stor för den italienska hamnen.

Också turistnationen Frankrike – där 80 procent av turistandet sker i 20 procent av landet – experimenterar enligt Bloomberg med nya regler för att sprida ut besökarna.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och resor? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Rekord: Jordens hetaste månad någonsin (Dagens PS)

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS