Trafiken vid statliga flygplatsoperatören Swedavias tio flygplatser i Sverige under maj var fortsatt historiskt låg. Antalet resenärer uppgick till drygt 80 000, vilket är en minskning med hela 98 procent från samma period året innan.

ANNONS

Coronaviruset, som märktes av på trafiken redan i april, är fortsatt den stora boven.

”Den dramatiska nedgången i flygresandet fortsatte för andra månaden i följd i maj och flera av våra flygplatser saknade i princip helt kommersiell flygtrafik. I takt med att reserestriktioner nu lättar i Sverige och resten av EU ser vi tidiga tecken på återstart och att flygbolagen planerar för en försiktig ökning av trafiken. Det är självfallet positivt för tillgängligheten, men det handlar fortfarande om blygsamma nivåer och vi räknar inte med någon snabb återhämtning för flygresandet under de närmaste månaderna”, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef.

Antalet utrikes- och inrikesresenärer var 53 000 respektive 28 000 passagerare, en minskning med 98 procent för båda kategorier.

Antalet resenärer vid Stockholm Arlanda Airport sjönk med 97 procent och Göteborg Landvetter med 99 procent.

ANNONS
ANNONS

Tre av flygplatserna, Bromma Stockholm Airport, Ronneby Airport och Åre Östersund Airport, saknade nästan helt kommersiell flygtrafik under månaden.