Snart kan du ta ett flyg med internet. I alla fall om SpaceX får som de vill – satellit-programmet Starlink förhandlar med flera flygbolag om wifi.

ANNONS

SpaceX:s Starlink är tänkt att ge wifi över hela planeten med hjälp av ett system på 4 400 satelliter som skjuts upp i omloppsbana. Än så länge har företaget skickat upp nära 1 800 satelliter, och tjänsten finns som en betaversion i flera länder med 100 Mbps nedladdning och 20 Mbps uppladdningshastigheter, med tiotusentals användare hittills. Elon Musks bolag hoppas att kunna släppa tjänsten kommersiellt senare i år.

Ska fungera på avlägsna platser

Tjänsten ska kunna ge personer som bor på landsbygden, eller reser till avlägsna platser uppkoppling dygnet runt var de än befinner sig. Nu har Starlinks vice-vd avslöjat vad nästa steg är för bolaget. De är i förhandlingar med ”flera flygbolag” om möjligheten att ge resenärer som färdas på hög höjd internet.

”Vi har samtal med flera av flygbolagen. Vi har en egen flygprodukt under utveckling … vi har redan gjort några demonstrationer hittills och vi vill få den produkten klar att sättas på flygplan inom en snar framtid”, berättade Jonathan Hofeller, SpaceX vicepresident för Starlink och kommersiell försäljning, för en panel vid Connected Aviation Intelligence Summit på onsdagen, skriver tekniksajten The Verge.

Hård konkurrens i rymdbranschen

Konkurrensen om att förse flygbolagen med internet är hård. Även Jeff Bezos Amazon har planer på ett satellitprogram med 3 000 satelliter, och brittiska OneWeb har skjutit upp 182 av sina tänkta 640 satelliter. Även SpaceX amerikanska konkurrenter Intelsat och ViaSat jobbar för att lösa internet på flyg, med mer konventionella metoder.

Konkurrensen är med andra ord väldigt hård. Flygbolagen är också väldigt intresserade – men de väntar på att få se en färdig lösning innan de bestämmer sig vilket rymdbolag de tänker satsa på.

ANNONS
ANNONS

”Folk vill se hårdvaran, de vill se konstellationen, så vi kör så hårt som möjligt. När pressmeddelandet kommer? Det återstår att se. Vet inte. Förhoppningsvis snarare än senare”, säger Jonathan Hofeller på konferensen.

Läs mer: SpaceX skjuter upp 60 satelliter i taget