Danmark godkänner inte de sovvagnar som SJ hyrt in för direkttåget mellan Stockholm och Hamburg – premiären är därmed ett fiasko.

ANNONS

På torsdag den 1 september går första direkttåget från Stockholm till Hamburg via Malmö, Köpenhamn och Odense, men enligt Expressen är det ett kapat tågset utan både sitt och sovvagnar.

Danmark vägrar godkänna sovvagnarna som SJ hyrt in till omstarten av det klimatvänliga direkttåget mellan Stockholm och Hamburg som legat nere sedan 1994 och som beskrivs som ”ett politiskt prestigeprojekt” där Miljöpartiet var pådrivande när partiet satt i regeringen, skriver tidningen.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) uppgav då att han till varje pris skulle vara med på tågpremiären. Om han så skulle ”stå i kö”.

Men den danska Transportstyrelsen har sedan dämpat euforin med beskedet om att de av SJ inhyrda sovvagnarna på nattåget inte får rulla genom Danmark, vilket enligt Expressen har resulterat i flera ”krismöten” mellan SJ och den danska myndigheten.

Danskarna vagnstopp uppges ha skett utifrån en egen tolkning av EU-direktiv på området och i dagsläget vet ingen om direkttåget mellan Stockholm och Hamburg får ett helt tågset, enligt artikeln.

Expressen uppger att frågan kan komma att avgöras av EU:s järnvägsbyrå, ERA.

Nu går det inte per automatik, meddelar SJ, att boka sov- och sittplatser på tåget. Och dessutom avbokas flera resor, är beskedet.

SJ kan endast kan ”erbjuda drycker och snacks till försäljning ombord”, heter det vidare.

ANNONS
ANNONS

Expressen skriver att ”festen är inställd” då första tåget på torsdag går utan sov- och sittvagnar och loket endast drar tre liggvagnar.

Regeringen uppges initialt ha stoppat in 50 miljoner kronor i satsningen på internationell järnvägstrafik och kostnaden för svenska staten med det fyraåriga avtalet kring nattåget till Hamburg är enligt en utredare på Trafikverket 79 miljoner kronor om året i ersättning.

Läs mer: Stockholm-Hamburg – SJ:s nya tågsatsning [Dagens PS]