Dagens PS

Det riktiga Grand Budapest Hotel

budapest
Utsiken från hotellets "Royal Suite" är nästintill oslagbar. (Foto: Four Seasons Gresham Palace Budapest)
Julia Lundberg
Julia Lundberg
Uppdaterad: 14 juni 2024Publicerad: 15 juni 2024

Det berömda men tyvärr fiktiva hotellet Grand Budapest Hotel skildras i Wes Andersons film från 2014 som en magisk plats utöver det vanliga. Nu har vi hittat dess verkliga motsvarighet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Byggt vid förra sekelskiftet i det blomstrande Budapest, blev Gresham Palace snabbt den ungerska huvudstadens mest eftertraktade adress.

Efter att ha genomlevt två världskrig och försummelse under kommunismen återuppstod det i juni 2004 som ett av stadens, och kanske även Europas, mest storslagna hotell.

I sommar firar byggnaden två decennier i sin senaste inkarnation som Four Seasons Gresham Palace. Ett lyxhotell med panoramautsikt över den mäktiga floden Donau.

arkitektur budapest
Njut av den vackra arkitekturen på palatsen i kärnan av Budapest. (Foto: Four Seasons Gresham Palace Budapest)

Ett palats fyllt av kärlek

Gresham Palace, även kallat “hjärtanas palats”, färdigställdes 1906.

Hjärtana som är ingraverade i byggnaden sägs ha adderats av arkitekten Zsigmond Quittner, på grund av hans kärlek till en framtida hyresgäst.

En annan berättelse säger att hjärtana kom till av en passionerad affär mellan grevinnan Irma Széchenyi och engelsmannen Thomas Gresham, som stod bakom bygget av palatset.

ANNONS

Quittner levererade tillsammans med sin medarbetare József Vágó ett förstklassigt exempel på jugendarkitektur, med avantgardistisk flärd från dåtidens Wien och Paris, skriver CNN.

ANNONS

Senaste nytt

Ett arkitektoniskt mästerverk

Palatset föddes i en tid då Budapest växte fram som en av Europas största städer efter sammanslagningen av det välbärgade Buda på ena sidan av Donau med det snabbt utvecklande Pest på andra sidan.

Vid den tiden var Kedjebron den huvudsakliga förbindelsen över floden. Därför byggdes palatset på Pest-sidan, för att fungera som en sorts portvakt i tegel och murbruk.

Ett kulturcentrum genom historien

Palatset blev snabbt Budapests kulturella centrum, på stadens mest eftertraktade adress. En bostad för de rika och en plats att handla och synas i de exklusiva butikerna och kaféerna på bottenvåningen.

Under sovjeternas belägring av Budapest 1944 blev byggnaden kraftigt skadad och det kommunistiska styret ledde till ytterligare förfall.

Trots att ha lidit under krigstiden och uthärdat årtionden av försummelse, överlevde palatset till 2001. Detta år påbörjade lyxhotellsgruppen Four Seasons ett ambitiöst treårigt projekt för att återställa byggnadens ursprungliga prakt.

ANNONS
grand budapest hotel
Din vistelse på Four Seasons Gresham Palace Budapest kommer vara en du glömmer sent.
(Foto: Four Seasons Gresham Palace Budapest)

Bo på palatset

Sedan invigningen 2004 har hotellet erbjudit besökare en fantastisk plats, med 179 rum och sviter med panoramautsikt över floden Donau.

Hotellets interiör, från den storslagna lobbyn till spaanläggningen högst upp, utstrålar en kunglig atmosfär.

Hotellet erbjuder även några av Budapests främsta mat- och avkopplingsställen. Dessa inkluderar Kollázs, ett modernt fransk brasserie. Baren Múzsa erbjuder hantverkscocktails och asiatisk mat i en miljö designad för att transportera gästerna till Budapests guldålder.

Se även:

Tågresor på frammarsch – bästa rutterna i världen. Dagens PS

Från julmarknad till nakenbad: Tre kryssningar som sticker ut. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Julia Lundberg
Julia Lundberg

Frilansskribent på Dagens PS sedan 2023 som bevakar mat, vin och krogar.

Julia Lundberg
Julia Lundberg

Frilansskribent på Dagens PS sedan 2023 som bevakar mat, vin och krogar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS