Bhutan inför en ny turistskatt – ”avgift för hållbar utveckling” på hela 2 000 kronor per dag, rapporterar Financial Times.

ANNONS

Att införa avgifter och skatter för turister har blivit en ny trend bland pressade turistmål – Venedig i Italien inför från och med januari en skatt på mellan 3 och 10 euro per dag för turister som inte övernattar i staden.

Men det lilla kungadömet Bhutan i Himalaya-bergen tar det hela ett steg längre när de äntligen öppnar upp igen den 23 september efter att ha hållit landet stängt sedan covid-19-pandemin slog till.

”Gynnar Bhutan ekonomiskt”

Den som besöker landet ska nu betala en ”avgift för hållbar utveckling” på 200 dollar per dag, motsvarande 2 000 kronor per dag. Avgiften är menad att skapa en turismsektor som har ”högt värde, låg volym”, med maximal avkastning för landets finanser men med så lite påverkan som möjligt på de konventionella traditionerna i landet.

”Covid-19 har gjort det möjligt för oss att göra ett återställande – att tänka om hur sektorn bäst kan struktureras och drivas, så att den inte bara gynnar Bhutan ekonomiskt utan också socialt, samtidigt som koldioxidavtrycken hålls låga”, säger landets utrikesminster Tandi Dorji, enligt Financial Times.

”I det långa loppet är vårt mål att skapa värdefulla upplevelser för besökare och välbetalda och professionella jobb för våra medborgare.”

Vandring blir 50 procent dyrare

Pengarna ska användas för satsningar på plantering av träd och skogsindustri, investeringar i vattenkraft och elektriska fordon samt lokala turisminitiativ.

Vissa kritiserar dock de höga avgifterna. Organisationen World Expeditions har en 27-dagars vandring i Bhutan kallad Snowmans trek, vars pris nu kommer att stiga från cirka 73 000 kronor till över 110 000 kronor.

ANNONS
ANNONS

”Att höja priset för en vandring med 50 procent kommer att ha en enorm inverkan på framtiden för Bhutans turistindustri och skulle efter två år av Covid göra oss mycket oroliga för den potentiella inverkan på försörjningen för våra kollegor i Bhutan”, säger Gordon Steer, företagets ansvarige i Storbritannien till Financial Times.

Läs även: Glamorösa Amalfikusten sätter stopp för kaotisk turism [Dagens PS]