Den klassiska Amalfikusten sätter nu stopp för en fortsatt kaotisk turism. Med hjälp av nya regler är målet att halvera antalet besökare under somrarna, så att invånarna ska kunna leva normala liv.     

ANNONS

Amalfikusten har på senare år blivit en av Italiens mest populära destinationer, särskilt på sommaren. Den glamorösa kuststräckan är enastående vacker, med sina dramatiska klippor och skira fall mot det turkosa havet. Destinationen lockar både turister och filmstjärnor.

Risk att ambulanser inte kommer fram

Men nu verkar det som att Amalfikusten blivit lite för ikonisk. Nuförtiden behöver besökare ta sig igenom fruktansvärt långa bilköer för att komma fram och kusten är ofta alldeles för full på folk.

Angela Infante, biträdande borgmästare över staden Vietri sul Mare, berättar att turismen innebär stora problem för lokalbefolkningen. 

“Det började igen i år, man kan inte ens använda bilen på helger och människor blir fast i sina hem”, säger hon till CNN Travel. “Och värre saker kan hända, ambulanser som inte kommer fram… Vi måste göra något åt det.”

Mål att halvera turismen

För att lösa problemet införs nu ett par nya regler för att begränsa turismen, och rätt så rejält – planen är till och med att halvera antalet besökare. 

Från och med nu kommer turister på väg mot Amalfi-kusten endast kunna ta sig fram på vägen från Vietri sul Mare till kuststaden Positano på särskilda dagar. Bilar med registreringsskyltar som slutar på ett udda nummer får använda vägen en dag, och bilar med jämna slutnummer får använda vägen nästa dag. 

Denna regel kommer att gälla mellan klockan 10 och 18 under hela augusti månad, och under helgerna från 15 juni till 30 september. Andra regler som införts är att särskilda fordon inte tillåts att passera vägen, bland annat fordon som är över 10,36 meter långa.

Regelverket gäller inte för invånarna i de 13 kuststäderna längs Amalfikusten.   

”Finns inget annat val”

Infante, som äger ett bed & breakfast i Positano, tipsar besökare om att ta sig till kusten med båt istället för att inte fastna i bilköerna. “De som faktiskt lyckas ta bilen hit måste ofta vända direkt för att de inte lyckas hitta en parkeringsplats”, säger hon. 

ANNONS
ANNONS

En annan hotellägare, Fausto Salsano, berättar att man är medveten om att reglerna kommer innebära ett tapp i kunder, men att det helt enkelt är nödvändigt. “Såklart att vi kommer att förlora kunder, men det är för invånarnas bästa. Om vi inte begränsar trafiken, kommer vägarna fortsätta vara blockerade. Det finns inget annat val.”

Läs hela artikeln här.

Läs mer: Missar flyg i kaoset – men ingen tar ansvar