Dagens PS

10 tips: Så kör du säkert i påsk

Nu är det påsk. Låt det bli en glad högtid. I artikeln får du tips på hur du hanterar trafiksituation säkert och slipper krocka och hamna i diket
Nu är det påsk. Låt det bli en glad högtid. I artikeln får du tips på hur du hanterar trafiksituation säkert och slipper krocka och hamna i diket
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 31 mars 2018Publicerad: 31 mars 2018

Påskhelgen är en av årets mest olycksdrabbade trafikhelger med många långväga resenärer, bländande vårsol och snabbt växlande väderlek. Här är tio råd på hur du hanterar situationen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hårt trafikerade vägar och lågtstående sol är bara ett par av hoten mot bilägare med eller utan familjer som är på väg att besöka vänner och släktingar. Var sjätte bilist kör dessutom med trafikfarlig syn, enligt statistik från Synbesiktningen, framgår det i ett pressmeddelande där Synoptik och Bilprovningen tipsar om vad du ska tänka på för att hinna se och undvika olyckan innan den är ett faktum.

“Det är bra att ha ett par solglasögon redo i bilen, reflektioner och blänk från den låga vårsolen kan störa sikten rejält. Ser du bra är det större chans att du hinner upptäcka farliga situationer i tid”, säger Helene Hjertberg, optiker på Synoptik.

“För att säkerställa god sikt är det viktigt att ta hand om vindrutorna. Se till att du har bra och fungerande torkarblad, att spolarvätskan är ordentligt påfylld och inte fryser på, och att bilrutorna är avtorkade även på insidan. Se också till att du som förare är i god form att köra, att bilen är hel och att alla viktiga tillbehör finns med”, säger Morgan Isacsson, expert i kontrollbesiktning på Bilprovningen.

Ett klokt råd som Motormännen brukar leverera till biltrafikanter i påsk är att fantisera att du har ett ägg under gaspedalen.

Här är tio tips till dig som ska ut i påsktrafiken:

1. Ta med solglasögon: Stark vårsol på våta och blanka vägbanor kan störa sikten rejält, så ha ett par solglasögon i bilen redo. Polariserande glas motverkar blänk och reflexer.

2. Testa synen: Synen kan förändras långsamt utan att vi märker det, särskilt efter 45-årsåldern. Gör ett gratis syntest i en syndator hos optikern vartannat år för att vara säker på att du har en trafiksäker syn.

3. Kolla torkarbladen: Se till att torkarbladen är i god kondition, annars byt dem.

ANNONS

4. Kolla spolarvätska: Se till att spolarvätskan är påfylld och ha med extra i bilen.

5. Ha rena bilrutor: Torka av bilrutorna invändigt för att ha bästa sikten ut.

6. Var utvilad: Du som förare bör må bra och vara utvilad. Planera in raster längs vägen. Är du alert är det större chans att du upptäcker förändrat väglag och farliga situationer.

7. Se över bilen: Se över utvändiga lampor, däckens mönsterdjup och lufttryck.

8. Se över tillbehören: Säkra att reservdäck, domkraft, varningstriangel och viltremsa finns med i bilen.

9. Planera resan: Kolla väderleksrapporten innan resan. Berätta för nära och kära när ni åker hemifrån.

10. Ha med laddad mobil, ordentligt med kläder, skor, filtar och dryck om olyckan är framme.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS