Dagens PS

Quarken - hyllad finsk design

Quarken hyllad
Den nya uppdaterade Quarken 27 T-top V2 vann en prestigefylld utmärkelse på Düsseldorf-mässan tidigare i år. (Foto: Quarken)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 09 aug. 2023Publicerad: 09 aug. 2023

I Finland pågår ett snabbt generationsskifte mellan gammalt och nytt. Båttillverkaren Quarken är det senaste hyllade exemplet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vi har skrivit om honom förr – Sakari Mattila. Mannen som gjorde sig känd i båtvärlden när han från ingenstans dök upp med det nya båtmärket Aquador 1997.

Med honom kom inte bara ett nytt båtmärke. Det kom också, vad vi då inte visste, den första vågen av ett generationsskifte i den finska och även den Nordiska båtindustrin.

Den nya generationens båtmärken fylls på i en strid ström. Finska Quarken är en av de märken som på kort tid tagit sig in på marknaden. (Foto: Quarken)

Efter Aquador lanserade och designade Sakari Mattila Paragon, Saxdor och XO och visade att det går att tänka nytt och det går att utmana de gamla etablerade märkena.

Senaste tillverkaren

Senaste nya båttillverkaren in i branschen är Quarken. Denna gång är det inte Mattila som står bakom, utan en trio ledd av industridesignern Jussi Hurskainen, som tillsammans med Osmo Roukala och Antero Sundeberg tagit fram det nya konceptet.

Till skillnad från de flesta andra nya märkena i den finska nya generationen, tillverkas dock Quarken sina båtar i hjärtat av det finska båtbyggardistriktet vid Kvarken.

Stram, hyllad linjal-baserad design dominerar I sittbrunnen på Quarken T-27. (Foto: Quarken)
ANNONS

Trots att tiderna är som de är, har Quarken lyckats ta sig in på markanden på den bra sätt. Deras moderna design, kluriga lösningar och goda prestanda har gjort att de kunnat bita av en bit av marknaden.

ANNONS

Senaste nytt

Prisad design

Senaste båten som släppts är Quarken 27 T-top V2 som med en Yamaha F300 når hela 43,5 knop på topp och som full-laddad med klurigheter hyllades med utmärkelsen Motorboat Awards under Düsseldorf-mässan tidigare i år i kategorin “Sportsboats up to 30ft”.

Minimalism är nog det ord som bäst kan beskriva inredningen i ruffen. Less är för det mesta more, som det heter. (Foto: Quarken)

Läs mer:

Om Quarken på deras hemsida här.

Om Quarken Cabin här

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS