Dagens PS

Super Mario, Zelda och Pokémon säljs för miljonbelopp

Super Mario
Mario är en rörmockare som ofta får kämpa mot eldsprutande drakar. Foto: TT
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 13 juli 2021Publicerad: 13 juli 2021

Super Mario, Zelda och Pokémon från slutet av 1900-talet har fått en renässans – gamla Nintendo-objekt säljs till samlare för miljonbelopp. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Gamla tv-spel har blivit samlarobjekt som den senaste tiden sålts för galna summor. I dagarna såldes ett Super Mario 64 på auktion för 1,5 miljoner dollar, motsvarande nära 13 miljoner svenska kronor, skriver BBC.

Spelet Super Mario 64 lanserades till Nintendo 64 under 1996, och var ett av de mest populära och sålda spelen under 1990-talet. Det var första gången som Mario tog steget in i 3D-världen.

Priset på 1,5 miljoner dollar toppade ett rekord som sattes bara några dagar innan, då en kopia av det första Legend of Zelda-spelet från 1988 till konsolen NES såldes för 870 000 dollar, motsvarande 7,4 miljoner kronor.

Guldet finns inte i byrålådan

Men det är inte för att underhålla sig med att spela spelen som köparna lägger så stora summor – de finns att få tag på som återlanserade spel till Nintendo Switch.

De galna priserna beror på att originalspelen har fått ett värde som fysiska samlarobjekt – och att casha in stort på dina gamla tv-spel som ligger och skräpar i en byrålåda är inget att hoppas på. Om du inte lät bli att öppna paketet med Super Mario, Zelda eller Pokémon som du fick i julklapp på 90-talet, det vill säga.

Det Super Mario 64 som såldes för 1,5 miljoner dollar hade fått ett betyg på 9,8 A++ av Wata, ett företag som specialiserat sig på att betygsätta skicket på gamla tv-spel. Super Mario-spelets betyg betyder att det är i nära perfekt skick och att kartongen aldrig öppnats och är som ny. Enligt auktionshuset Heritage Auctions finns det “färre än fem” spel i samma skick i världen.

Ett annat Super Mario 64 som var i lite sämre skick (9,6 A++) gick på samma auktion för 13 200 dollar.

ANNONS

Pokémon gjorde debut i proffsboxningen

Trenden med gamla Nintendo-produkter som blivit samlarobjekt har funnits ett tag – de senaste åren har gamla spelkort från Pokémon blivit väldigt populära som samlarobjekt och haft en galen prisutveckling. I december 2020 såldes ett första editions Charizard-kort för 396 000 dollar, motsvarande 3,1 miljoner kronor.

Dessutom gjorde ett likadant kort debut i proffsboxningen – influencern Logan Paul hade ett sådant runt sin hals i sin match mot boxningslegenden Floyd Mayweather Jr.

Läs mer: Pokémon Go ångar på – ”flugan” nått 1 miljard spelare

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS