UEFA flyttar Champions League-finalen från St Petersburg. F1-förare bojkottar Rysslands GP i Sotji. Svenska fotbollslandslaget vägrar möta Ryssland i play-off till VM. Sportvärlden vänder sig mot Ryssland efter invasionen av Ukraina.

ANNONS

Sportvärlden vänder sig mot Ryssland efter landets invasion av Ukraina, fler och fler inom idrotten vill se en bojkott av landet.

Svenska fotbollslandslaget kan eventuellt få möta Ryssland i play-off om en plats i fotbolls-VM i Qatar som börjar i november. Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson är också vice ordförande i europeiska fotbollsförbundet Uefa. Han säger att det är ”otänkbart” att spela match i Ryssland.

”Vi måste naturligtvis titta på vad vi får för besked från de internationella organen fotbollsmässigt och de internationella politiska organen. Jag kan bara säga att det för dagen känns otänkbart att spela en match i Ryssland, sedan får vi se hur den här frågan utvecklar sig”, säger han till DN.

Uefa kommer också att flytta Champions League-finalen, som skulle ha spelats i St Petersburg den 28 maj, enligt uppgifter till Associated Press. New York Times bekräftar att finalen flyttas till Paris.

Internationella olympiska kommittén säger att de ”fördömer starkt den ryska regeringens brott mot den olympiska vapenvilan” bara dagar efter att vinter-OS i Peking avslutats.

Vapenvilan är avsedd att säkra säker passage för idrottare under spelen och löper tills Paralympics är över – den tävlingen ska inledas i Peking den 4 mars.

I Formel 1-världen uppmanar den tyske tidigare världsmästaren Sebastian Vettel till bojkott av Rysslands GP i Sotji. Han säger att han inte tänker åka dit, och uppmanar sina förarkollegor att göra detsamma.

ANNONS
ANNONS

”Jag anser att det är fel att köra i det landet. Jag lider med människorna, oskyldiga människor som mister sina liv, som dödas av idiotiska anledningar under ett väldigt underligt och galet ledarskap”, säger Vettel.

Läs även: Formel 1: Rysslands GP kvar på schemat – förare protesterar [Dagens PS]