Dagens PS

Skydda ditt husdjur från julens faror

Under julen kan presenter, dekorationer och den mat vi äter utgöra en fara för våra hundar och katter, att känna till farorna är nyckeln till att undvika dem
Under julen kan presenter, dekorationer och den mat vi äter utgöra en fara för våra hundar och katter, att känna till farorna är nyckeln till att undvika dem. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 24 dec. 2021Publicerad: 14 dec. 2021

För oss människor kan julen vara en härlig tid att umgås med familj och vänner, men för våra husdjur kan den ibland vara både skrämmande och farlig.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är vanligt att veterinärer rapporterar att storhelger är som mest hektiska för dem. Under julen kan presenter, dekorationer och den mat vi äter utgöra en fara för våra fyrbenta vänner, även våra gäster kan bli faror. Nyckeln till att undvika farorna är att känna till dem. Det skriver IFL Science.

Det är viktigt att alla i familjen vet vad som är säkert och inte för våra husdjur och gäster kan också få en liten lektion.

Julmaten

Festmat kan vara ett stort problem, en smakbit kan vara dödlig för vissa djur så var försiktig med att låta husdjuren smaka på festmaten. Vissa djur är dessutom väldigt känsliga för små förändringar i dieten och kan lätt få ont i magen.

Hundar är ofta mindre nogräknade med vad de äter än katter, vilket innebär att det ofta kan vara större risk för att hunden sätter i sig någonting som är olämpligt, men det är ändå viktigt att även vara försiktig med katten.

Giftigt eller skadligt

När hundar har ätit för fet mat är pankreatit, akut inflammation i bukspottkörteln, en vanlig åkomma som är mycket smärtsam, ge därför inte matrester till era husdjur. Även kokta ben kan orsaka skador så se till att hunden inte kommer åt soppåsar eller rester.

Godispapper kan också utgöra en risk eftersom främmande föremål i matsmältningskanalen är ett vanligt problem för hundar och katter. Även små leksaker och juldekorationer kan utgöra en risk om de sväljs.

ANNONS

Russin och choklad

Tänk på att russin och druvor är giftiga för hundar, även vinbär är farliga för hundar. Macadamianötter kan orsaka en rad olika symptom hos hundar, som kräkningar, stelhet, svaghet och depression. Andra nötter kan utgöra en kvävningsrisk.

Bröddeg, blåmögelost, även kallad grönmögelost, och salta saker är inte heller lämpliga eftersom de innehåller föreningar som kan orsaka sjukdomar. Även lök, vitlök och gräslök innehåller kemikalier som är giftiga för hundar och katter och de blir inte mindre farliga för att de har tillagats.

Självklart är inte heller alkohol bra för husdjuren, även ruttnande äpplen har orsakat alkoholförgiftning hos hundar. Sötsaker är inte heller säkra, det gäller även sådant som är sötat med artificiella sötningsmedel som xylitol. Choklad är särskilt farligt för hundar som löper extra stor risk att drabbas av chokladförgiftning under storhelger.

Farliga växter

En del djur blir oroliga när nya, okända människor kommer på besök, eller av att deras rutiner ändras. Lämna inte era hundar ensamma med uppspelta barn som hunden inte känner, det kan vara bra att iordningställa en lugn och säker plats dit hunden eller katten kan dra sig undan. Det ökar tryggheten både för husdjuren och för era gäster.

Granbarr kan bli stickor i husdjurens tassar och orsaka smärta och infektion. Julstjärna, mistel och järnek är giftiga om de äts. Liljor är särskilt farliga för katter. Tänk på att även avfrostningsmedel som ofta används till billåset när det är minusgrader, är väldigt giftigt för katter. Det kan ibland även finnas i vissa juldekorationer som snöglober.

Läs mer: Riktig gran till jul eller plastgran – vad är bäst för miljön?

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS