Skistar köpte skidanläggningen St. Johann i Tyrolen, Österrike, 2016 för tio miljoner euro. Nu avyttrar bolaget samma anläggning till Schultz Gruppe. Många beskriver affären som ett fiasko och för Skistar ger det en negativ resultatpåverkan på 110 miljoner kronor.

Det är en del av ”strategin att inför kommande år lägga ännu mer kraft på den skandinaviska marknaden mot bakgrund av förändrade resvanor och svemester-trenden”, skriver bolaget i ett pressmeddelande där det framgår att SkiStar  erhåller en återbetalning om 15 miljoner euro av till St. Johann lämnade aktieägarlån om sammanlagt 19,5 miljoner euro, samt en kontant köpeskilling om två euro.

Skistars negativa resultatpåverkan blir 110 miljoner kronor, framgår det vidare.

Skidorten i Österrrike omsatte 91 miljoner kronor under räkenskapsåret 2019/20, cirka tre procent av Skistars omsättning.

”St. Johann har haft en bra utveckling under de senaste åren. Det är en verksamhet som mår bättre idag än för knappt fem år sedan när vi förvärvade majoritetsposten i bolaget. Nu fokuserar vi våra investeringar och satsningar i Norge och Sverige för att vidareutveckla både verksamheten och lönsamheten på vår hemmamarknad”, säger Skistars vd Stefan Sjöstrand i pressmeddelandet.

”Vilket praktfiasko”, lyder en av många kritiska kommentarer. ”Storhetsvansinne”, anser någon annan. Och ytterligare någon annan anser att Skistar borde ha tagit reda på mer fakta om skidanläggningen innan förvärvet 2016.

Det var den dåvarande vd:n Mats Årjes som signerade Skistars Österrike-affär. Årjes hoppade av som vd för Skistar för ett par år sedan efter 17 år på stolen. Han var samtidigt SOK-ordförande för ett svenskt vinter-OS 2026.

ANNONS
ANNONS

Årjes avhopp kom bara två månader efter det att den tidigare S-finansministern Pär Nuder tvingats bort som styrelseordförande i Skistar med motiveringen ”olämpligt beteende” under skid-VM i Åre i februari 2019.

Läs mer: Skistar-anställda festade – flera tagna ur tjänst [DagensPS.se] »