Fotboll och pengar har blivit som senap och ketchup i den moderna världen. Här är stjärnorna som tjänar mest i fotbolls-EM. 

ANNONS

När fotbollsspelarna spelar för sitt landslag så får de inte betalt då det räcker med äran att representera sitt land. Men de flesta av dem har så de klarar sig ändå.

France Football listar årligen de fotbollspelare som tjänar mest pengar på sin sport. Bland dem finns förstås några av EM:s största stjärnor – men ingen svensk.

1. Cristiano Ronaldo, Juventus och Portugal – 118 miljoner euro

Portugals superstjärna ledde sitt land till EM-guldet 2016. Han är också den spelare som tjänar mest i fotbolls-EM – och näst mest i världen på 188 miljoner euro, motsvarande 1 199 miljoner svenska kronor. Allra mest tjänar Argentinas och Barcelonas Lionel Messi som drog in 125 miljoner euro, men han är förstås inte med i EM.

2. Gareth Bale, Real Madrid och Wales – 37 miljoner euro 

Gareth Bale skrev på ett dunderkontrakt med Real Madrid 2013. De första åren blev succé, men den dyre walesaren hamnade i frysboxen för några år sedan och lånades i år ut till Tottenham. Det gick inte särskilt bra där heller – men för sitt land har Bale spelat bättre. Wales ska möta Danmark i åttondelsfinalen.

ANNONS
ANNONS

3. Eden Hazard, Real Madrid och Belgien – 32 miljoner euro

Eden Hazard köptes av Real Madrid från Chelsea 2019, där han sista året vann Europa League. Han har visserligen lyckats bli spansk ligamästare sedan dess, men framför allt har han plågats av skador. Det har bara blivit fyra mål för Real Madrid hittills. I Belgien har han gjort 30 mål på 110 landskamper.

3. Raheem Sterling, Manchester City och England – 32 miljoner euro

På delad tredjeplats hittar vi Englands blixtsnabbe Raheem Sterling. Med 78 mål på 195 matcher har han varit central för Manchester Citys dominans i Premier League de senaste åren. Han är 26 nu, men har varit stjärna i England sedan sena tonåren.

3. Kylian Mbappé, Paris Saint-Germain och Frankrike – 32 miljoner euro 

Även PSG:s Kylian Mbappé landar på 32 miljoner euro i France Footballs lista, och därmed en delad tredjeplats. Han är dock betydligt yngre än konkurrenterna på listan, bara 22 år gammal har han redan hunnit spela i franska högstaligan i sex år och vunnit tre ligatitlar, tre cuptitlar och blivit PSG:s tredje mesta målgörare genom tiderna.

6. Robert Lewandowski, Bayern München och Polen – 30 miljoner euro

ANNONS
ANNONS

7. Antoine Griezmann, Barcelona och Frankrike – 28 miljoner euro

7. Kevin de Bruyne, Manchester City och Belgien – 28 miljoner euro

9. Paul Pogba, Manchester United och Frankrike – 26 miljoner euro

10. Thomas Müller, Bayern München och Tyskland – 25 miljoner euro

Läs mer: ”Sportswashing” – företag tvättar varumärket med fotbolls-EM