Champions League har rekordstor vinstpott, spelarlönerna ökar och transfersummorna skjuter i höjden – pengaregnet över herrfotbollen ser ut att fortsätta.

Tidningen Forbes har gjort en sammanställning över mångmiljardindustrin kring fotbollen – och vilka lag som är värda mest.

Real Madrid toppar listan, med ett värde på 4,24 miljarder dollar, motsvarande knappt 40 miljarder kronor. Real Madrid vann Champions League för två säsonger sedan, och enligt Forbes sålde laget nyligen sponsorrättigheter till investmentbolaget Providence Equity för svindlande 224 miljoner dollar över en fyraårsperiod.

Forbes anger också att Real Madrid ryktas skriva på ett nytt kontrakt på tolv år med kläd- och skojätten Adidas, värt 1,8 miljarder dollar.

ANNONS
ANNONS

På andra plats hamnar rivalerna Barcelona. Laget skrev nyligen på ett sponsorkontrakt med japanska e-handlaren Rakuten, värt 246 miljoner dollar. ”Barca” har dessutom ett pågående tioårskontrakt med Nike, värt 174 miljoner dollar per år.

Topp-3 rundas av med engelska storklubben Manchester United, ett lag med ett mycket starkt varumärke och lång historia som drar in de stora pengarna på biljettintäkter och tv-sändingsrättigheter.

Överlag våras det för fotbollen. Champions League stoltserade med en rekordpott på 2,28 miljarder dollar som fördelades mellan lagen som deltog i turneringen 2018/2019. Enligt uppgifter till Forbes kan rättigheterna för en tv-kanal att sända turneringen kosta uppemot 100 miljoner dollar per år.