Justin Bieber säljer rättigheterna till sin 290-låtars katalog. Köpare är Hipgnosis Songs Capital som uppges betala motsvarande 2 miljarder kr.

ANNONS

Justin Bieber ställer sig alltså i raden av artister som säljer sina låtkataloger till Hipgnosis Songs Capital.

Justin Timberlake och Leonard Cohen har tidigare gjort avtal med Hipgnosis medan exempelvis Bruce Springsteen och Bob Dylan sålt katalogrättigheterna till Sony.

Två miljarder

Idag handlar det om Justin Bieber, en av 2000-talets mest spelade artister och nu släpper sin upphovsrätt till en katalog på 290 låtar liksom hans delar i de ursprungliga masterinspelningarna av låtarna.

Avtalet inkluderar all den musik han släppt till och med 31 december 2021.

Avtalet är inte offentligt, förstås, men enligt en källa till AFP som BBC refererar till ska det vara värt cirka 200 miljoner dollar, det vill säga i runda slänga 2 miljarder svenska kronor.

ANNONS
ANNONS

Tror på vinst

En bra affär?

Justin Bieber lär inte klaga och Hipgnosis räknar naturligtvis med att den betalning man i fortsättningen får varje gång en Bieber-låt streamas eller används i radio, tv eller film ska täcka utgifterna och, i slutänden, generera en vinst.

”Mer värdefullt än guld”

Mannen bakom Hipgnosis, Merck Mercuriadis, har tidigare hävdat att hitlåtar kan vara ”mer värdefulla än guld eller olja”.

Han har också sagt att Justin Biebers musik ”utan tvekan (är) det definitiva soundtracket till streamingrevolutionen”, med 13 låtar som var och en har uppnått mer än en miljard streams på plattformar som Youtube och Spotify.

Cashar in länge?

Det kanske förklarar satsningen likväl som hans konstaterande att Justin Biebers publik fortfarande är relativt ung och att man kan räkna med royalties under ”60 eller 70 år” framöver.

Mercuriadis optimism om hitlåtar kontra olja och guld, delas dock inte fullt ut av hans aktieägare.

ANNONS
ANNONS

Fondens aktiekurs har fallit drygt 27 procent under den senaste tolvmånaders-perioden.

Läs även: John Legend säljer sin låtkatalog [Dagens PS]

Läs även: Sony Music köper Bruce Springsteens låtkatalog för rekordsumma [Dagens PS]