I ruinerna av det som en gång var ett gammalt lokstall hittar du Niehku Mountain Villa. Här vid Riksgränsen förenas exceptionell skidåkning och sagolika naturupplevelser med gastronomi, kulturhistoria och prisbelönt design.

ANNONS

Heliskiing och fjällvandring

Det är bråda dagar på Niehku Mountain Villa som precis öppnat upp för säsongen.

Hit till Riksgränsen kommer såväl rutinerade äventyrare som barnfamiljer för att uppleva Lapplands storslagna natur och njuta av midnattssolen på skidor.

Vida vidder, generös snömängd tillsammans med gedigen kunskap och lokalkännedom gör destinationen optimal för heliskiing.

Som skidåkare har du möjlighet att utforska närmare sextio åkbara toppar med guide och helikopter, fjällvandra eller ta dig runt på traditionellt vis via ett stort liftsystem.

”Det är inte så många som söker sig till Sverige just för den här sakens skull, utan det är ett unikt ställe här vid Riksgränsen”, säger Thomas Eidefors, hotell- och restaurangansvarig på Niehku.

Han berättar att många gäster också väljer att gå på tur. En naturnära upplevelse där man med hjälp av turbindningar och stighudar under skidorna tar sig upp för de branta fjällen för att sedan åka ner.

Sent in på säsongen i april, maj är dagarna dessutom väldigt långa och ljusa. En dröm för vilken skidåkare som helst. Så betyder ”niekhu” också dröm på nordsamiska.

ANNONS
ANNONS

Gediget värdskap i unik miljö

Bakom konceptet står två rutinerade och passionerade skidåkare som med Niehku Mountain Villa haft som mål att kunna erbjuda heliskiing och fjällvandring tillsammans med ett gediget värdskap i form av mat och vin.

Till det kommer noga utvald inredning framtagen av designbyrån Stylt Trampoli, vilken förärades med Unesco:s Prix Versailles för bästa hotellinteriör under 2019.

Sist men inte minst en unik byggnad ritad av arkitektkontoret Krook & Tjäder, som tagit fasta på Lapplands kulturhistoria.

”Vi är byggda i ruinerna av det som var lokstallet, säger Thomas.

Lappland
Malmbanan. En av världens äldsta järnvägar. (Bild: Wiki Commons)

Här parkerade man en gång ångloken som användes för att frakta järnmalm från gruvan i Kiruna längs den 500 kilometer långa Malmbanan. En av världens äldsta järnvägar och en viktig pusselbit i Sveriges industrialisering.

Idag samexisterar det exklusiva hotellet med delar av lokstallet, som togs ur bruk 1923 då den första elektrifierade järnvägen såg dagens ljus.

Kvar finns ruinen som löper genom hotellet, tillsammans med unika detaljer från ånglokens tid. Däribland vinkällaren som döljer sig under matsalens transparenta golv.

ANNONS
ANNONS

”I en av dem här smörjgroparna där man stod för att komma åt under loken och mecka är vår vinkällare nu, säger Thomas.

Här hittar du som hyser ett vinintresse ett brett urval av exklusiva och kvalitativa viner, som levererar lika högt som skidåkningen.

Neihku
Ruinen från lokstallet löper genom byggnaden. (Bild: Erik Nissen Johansen)

Lokala delikatesser från Bottenviken till Narvik

Som ansvarig för det som gästerna upplever inne i huset är Thomas stolt över de kulinariska upplevelser som Niehku och närområdet har att erbjuda.

”Det lokala köket här sträcker sig från Bottenviken där du har sik, lax, löjrom och abborre, till fjällen där du har älg, ren, ripa, skogsfågel och annat vilt”, säger han.

Neihku
Välkommen till bords i en spektakulär atmosfär signerad Stylt Trampoli. (Bild: Erik Nissen Johansen)

I skogen finns hjortron, blåbär och lingon tillsammans med lokala örter som kvanne och rallarros.

Tar man sig några några mil ner till Narvik öppnar sig ytterligare en värld med det norska havets delikatesser, fisk och skaldjur.

”Åker man över till den norska sidan är det en annan klimatzon där det ganska snabbt blir varmare. Där får man tillgång till allt som de tar hem i hamnen. Till exempel havskräftor, ostron och skrei”, säger Thomas.

ANNONS
ANNONS
Neihku
Nedsänkt i en gammal smörjgrop hittar du vinkällaren. (Bild: Erik Nissen Johansen)

Skidåkning i fokus

När Niehku nu inleder sin femte säsong är målet att utnyttja de lokala råvarorna och fortsätta skapa de bästa förutsättningarna för ett genuint och förstklassigt värdskap.

För Thomas innebär det att förvalta det som finns med utgångspunkt i vinteräventyr och skidåkning.

”Man få inte glömma att gästerna är här för att åka skidor. Det är det viktiga. Det vi gör här är för skidåkare så att upplevelsen blir ännu större”, säger Thomas.

Läs även: Åre: Avskilt torp med fantastisk utsikt [Dagens PS]