Mitt bland rapsfält och åkrar ligger en av Österlens verkliga pärlor – Karlby Kro. Ett vackert och mycket prisvärt ställe för den som är beredd att lägga några hundringar till mot Österlens mer traditionella hotell och bed & breakfast-ställen. Då får man också en fyrarätters-middag som höll god klass.   

ANNONS

Karlaby Kro är en vacker skånegård inbäddad i grönska på ett sätt som för tankarna till engelska landsbygden eller Toskana. Man skulle inte bli förvånad om Hugh Grant dök på gården, även om han mest håller till i Torekov med sin svenska fru.  

Hit ska man åka för att vistas en eller ett par dygn. Inte bara sova. Vid sidan av att varva ned i de vackra omgivningarna finns spa, orangerie och pool att tillgå för att slappna av. Här kan även behandlingar beställas, något som inte testades vid Dagens PS besök. Dessutom är rummen spatiösa och ombonade, vilket uppmanar till skönt slappande.  

Karlaby Kro på vintern. En vacker syn. (Foto: Karlaby Kro)

Avslappnad atmosfär 

Totalt har Karlaby Kro 22 rum. Vi bokade två enkelrum och fick två dubbelrum, vilket självklart uppskattades. En del av rummen har dörrar emellan sig så man kan bo en familj tillsammans och får lite svit-känsla. Rummen tillåter även extrasängar.  

Men stället är inget för de yngre barnen. Och med tanke på ställets lugn blir sannolikt de flesta föräldrar stressade av yngre barn, som har en tendens att bli lite högljudda.

Karlaby Kros vackra rum gör ingen besviken. (Foto: Karlaby Kro)
Rummen är rymliga och personliga. (Foto: Karlaby Kro)

Nedtonad men lyxig stäming

Stämningen är avslappnad och lyxig på ett skönt nedtonat sätt. Personalen bidrar till att skapa en personlig stämning där man som gäst känner sig uppskattad. Det gör också att man har fördragsamhet med när det sker mindre misstag, vilket också var fallet vid vårt besök. Servisen hade inte riktigt koll på hur man serverar enligt den mer klassiska skolan. Eller fyller nästan hela glasen med vin. Men vad gör väl det när personalen bidrar till trivseln?   

Maten då? Jo den höll god klass, något som långt ifrån alltid är fallet vid herrgårdvistelser av den här typen. Då det ofta kommer in rätt trötta rätter. Ett smart drag var att ha en förrättsbuffé med bland annat löjromsblinier, knytten med skagen och coppa.

Foto: Karlaby Kro

 

ANNONS
ANNONS

Skånsk tuppkorv 

Om vi sedan går över till huvudrätterna så erbjöds det var det mer av klassisk mat med en liten skånsk tvist, till stor del baserad på lokala råvaror. För den vågade erbjöds en vällagad skånsk tuppkorv. Den sotade torskryggen var perfekt tillagad och serverade på mer klassiskt vis med vitvinssås. Det bjöds även på svensk oxe med palsternakspuré och cognacssås. Sedan fanns en ostbuffé. För den som sedan ville avsluta med något sött bjöds lite buffé baserad på sommarbär i linje med skånsk tradition. 

Köket på Karlaby Kro. (Foto: Karlaby Kro)

Läs mer om Karlaby Kro här.

Läs mer: Vackra naturupplevelser på Österlen – Dagens PS