Dagens PS

Veckans rätt: Glaserade ribs med kryddat brännvin

kryddat brännvin
Låt det kryddade brännvinet bli en del av matlagningen i jul. (Foto: Anora)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 07 dec. 2022Publicerad: 07 dec. 2022

Kryddat brännvin hör julbordet till, men visste du att snapsen även tillför extra krydda i matlagningen? Här bjuder vi på två juliga recept med revbensspjäll och rödkål där brännvin har huvudrollen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kryddat brännvin kan härledas till både vikingatiden och 1700-talet och är en kär tradition på det svenska julbordet. Känd för sin förmåga att lyfta fram smaker och matcha såväl sill som prinskorvar är den lilla nubben nästan helig.

Lätt att glömma bort kan därför vara att kryddat brännvin passar lika fint i maten som till den.

Kryddat brännvin i maten

Två riktigt fina smaksättare i julköket är Rånäs brännvin och Östgöta Sädesbrännvin. Båda kryddade brännvin från uppländska Rånäs Bruk respektive Söderköping som ger juliga anrättningar en perfekt balans.

Rånäs Brännvin som på sin tid gjordes på dyrbara råvaror ger de traditionella revbensspjällen en spännande kostym, medan Östgöta Sädesbrännvinets  mjuka kryddning gifter sig fint med med den varma rödkålen.

Receptet på båda anrättningarna finner du här!

ANNONS

Senaste nytt

Rånäs Ribs

Recept för fyra personer

ANNONS

Ingredienser:
1,5 – 2 kg tunna revbensspjäll/spare ribs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 hela torkade pomeransskal
2 bitar torkad ingefära
3 lagerblad
5 svartpepparkorn
2 matskedar salt

Glaze:
1 dl socker
0,5 dl Rånäs Brännvin
1 dl apelsinjuice
1 tesked riven färsk ingefära
1 tesked mald kanel
50 gram smör

Så här gör du:
1. Börja med att dra bort hinnan som sitter mot benen på ribsen. Ibland är den redan borttagen.
2. Skala och skär lök i grova bitar. Dunka lätt på vitlöksklyftorna så att de öppnar sig.
3. Lägg alla grönsaker och kryddor i en stor kastrull.
4. Dela eventuellt revbenen på mitten så det får plats i kastrullen. Fyll på med vatten och koka 1 -1, 5 timme tills du känner att köttet börjar lossa från benet.

Tips! Det går alldeles utmärkt att koka revbensspjällen kvällen innan.

5. Påbörja din glaze genom att smälta sockret till en karamell, utan att röra under tiden.
6. Slå över Rånäs brännvin när sockret börjar bli brunt och tillsätt apelsinjuice. Rör om, tillsätt ingefära och låt allt koka ihop.
7. Tillsätt kanel och smör när sockret smält ut och såsen är slät. Låt koka ihop under ett par minuter till en simmig glaze. Låt svalna.
8. Nu är det dags att glasera spjällen. Sätt ugnen på 200 grader. Ta upp köttet och torka av det med hushållspapper. Salta och peppra. Lägg spjällen på en ugnsplåt och pensla dem med din avsvalnade glaze.
9. Baka spjällen under 30 minuter. Pensla med glaze några gånger under tiden tills de är glansiga och har fått en fin, gyllenbrun färg.

Brännvin

Östgöta sädesbrännvin ger rödkålen lite extra sting. (Foto: Anora)

Ugnsbakad rödkål med brynt smörvinägrett på Östgöta Sädesbrännvin

Recept för fyra personer

ANNONS

Ingredienser:
2 rödlökar
2 matskedar färskpressad citronjuice
1 liten tunt skivad apelsin
500 gram rödkål
500 gram morötter, gärna i olika färger
0,5 dl olivolja
Salt och nymald svartpeppar

Brynt smörvinägrett:
100 gram smör
0,5 dl Östgöta Sädesbrännvin
1-2 matskedar färskpressad citronjuice
2 matskedar honung
0,5 dl grovhackade russin, gärna blandade sorter

Till servering:
1 dl rostade och grovt hackade hasselnötter
Flingsalt

Så här gör du: 
1. Börja med att sätta ugnen på 225 grader.
2. Skala och skär rödlöken i klyftor, pressa över citronjuice och låt den marinera under cirka fem minuter.
3. Skär rödkålen i grova klyftor och placera på en plåt med bakplåtspapper. Skala och skär morötterna i grova bitar.
4. Ringla över olivolja, salta och peppra. Skär apelsin i tunna skivor. Rosta alla grönsaker i nedre delen av ugnen under 15-20 minuter.
5. Smält smöret i en kastrull och låt det sjuda tills det börjar bli brunt och doftar nötigt.
6. Tillsätt Östgöta Sädesbrännvin, men var försiktig eftersom det bubblar kraftigt. Koka ihop och smaka av med citronjuice, salt och nymald svartpeppar.
7. Ös hälften av vinägretten över kålen och ringla över honung. Fortsätt att rosta tills grönsakerna är helt mjuka och något karamelliserade.
8. Strössla över russin under de sista tre minuterna.
9. Toppa med rostade hasselnötter och flingsalt. Ringla över det sista av den brynta smörvinägretten.
10. Servera med ribs, öl och kanske en liten nubbe? Smaklig spis!

Vill du läsa mer om mat, vin och krogar? Så här enkelt skaffar du vår kostnadsfria nyhetstjänst!

Läs även: Topplistan: Bästa glöggen 2022

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS