Dagens PS

Tronskifte: Nu går cannabis om alkohol

Cannabis och dryck med baserad på drogen har seglat upp som ett mycket attraktivt alternativ till alkohol.
Cannabis, och dryck med baserad på drogen, har seglat upp som ett mycket attraktivt alternativ till alkohol. (Foto: Unsplash)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 23 maj 2024Publicerad: 23 maj 2024

Efterfrågan styr marknaden. Det är sedan gammalt. Att cannabis helt plötsligt blivit rumsrent är utifrån det perspektivet inget mysterium. Det hindrar förstås inte att man hajar till lite över vetskapen att allt fler personer nu väljer cannabis före alkohol.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det rör sig som så många gånger förr om USA – möjligheternas land. Tillika nationen där fler personer nu ratar alkoholen till förmån för cannabis på daglig basis.

En konsumentförändring som styrks av en färsk studie, utförd vid Carnegie Mellon University, som tittat närmare på självrapporterad cannabisanvändning mellan 1979 och 2022.

Fler användare på daglig basis

Här framgår, med deltagande av över 1,6 miljoner personer från 27 undersökningar, att medan det 1992 fanns tio gånger fler dagliga alkoholanvändare än cannabisanvändare, är det nu fler som dagligen använder cannabis än alkohol.

I reda siffror 17,7 miljoner mot 14,7 miljoner, skriver The Drinks Business.

Siffrorna talar sitt tydliga språk: alkoholen får stryka på foten till förmån för cannabis.
Siffrorna talar sitt tydliga språk: alkoholen får stryka på foten till förmån för cannabis. (Foto:Martin Meissner/AP/TT)
ANNONS

Senaste nytt

Mer cannabis än alkohol

Vidare är konsumtionen av cannabis mer frekvent, då den genomsnittliga cannabiskonsumenten använde cannabis 15–16 dagar per månad, vilket kan ställas mot den genomsnittliga alkoholkonsumenten som under 2022 drack alkohol 4–5 dagar per månad.

ANNONS

Som tillägg till det var 42,3 procent av cannabiskonsumenterna dagliga, eller nästan dagliga användare, vilket i sin tur kan jämföras med alkoholkonsumenterna på 10,9 procent.

Ett resultat som kan förvåna, men likväl följer marknadens prognoser, som på senare tid talat om en “explosiv tillväxt”.

Vin med cannabis

Inte minst sedan cannabisbaserad dryck seglat upp som ett mycket attraktivt alternativ till alkohol. Däribland så kallat CBD-vin, som kombinerar egenskaperna hos substansen med ett traditionellt vin och har fått vind i seglen av en minst sagt uppmjukad lagstiftning.

Så även ett för dryckesindustrin bekymmersamt generationsskifte, som gör att 54 procent av den amerikanska Gen Z-generationen (födda mellan 1996 och 2010) nu avstår alkohol.

Hög acceptans

En bra sak i sig, om det inte vore för att cannabis kan komma att bli det nya föremålet för deras begär.

Huruvida så är fallet återstår förstås att se. Tydligt är att utbudet ökar i takt med den sociala acceptansen – och den är hög.

ANNONS

Cannabis har aldrig varit mer rumsrent. Nu tar drogen sjumilakliv in i finrummet.

Läs också:

Håll i hatten: Nu blir det cannabis i vinet. Dagens PS

Från stigma till status: Nu tar cannabis plats i finrummet. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS