Det är ingen överdrift: din oskyldiga korv på grillen kan bli en hälsobov av rang. En ny studie visar att det inte finns någon säker nivå för processat kött – inte ens en varmkorv går fri. Perfect Weekend har läst rapporten som får sommarens korvfest att smaka lite beskt.
Din korv kan kosta dig hälsan – ny studie krossar grillmyten


Mest läst i kategorin

Korv, bacon och läsk – trion du bör akta dig för
Forskare vid Institute for Health Metrics and Evaluation i Seattle har gått igenom över 60 tidigare studier. Resultatet: även små mängder processat kött, sockerstinna drycker och industriellt framställda transfetter kan höja risken för tarmcancer, typ 2-diabetes och hjärtsjukdomar.
”Vanemässig konsumtion av ens små mängder är kopplad till ökad risk”, säger huvudförfattaren Dr Demewoz Haile.
Exempel? En enda varmkorv om dagen kan öka risken för typ 2-diabetes med elva procent och risken för tarmcancer med sju procent. En burk läsk motsvarar en åtta procents högre risk för diabetes och två procents ökad risk för hjärtsjukdom.

Starka siffror – men inte bevis
Det låter kanske inte dramatiskt, men forskarna menar att sambandet är ”remarkably consistent”. Värt att minnas är dock att studien bygger på observationer, inte orsakssamband.
”Att använda de mest sofistikerade metoderna kan inte lösa problemet att informationen om folks matvanor ofta är begränsad,” konstaterar Dr Gunter Kuhnle vid University of Reading. Med andra ord: vi glömmer gärna vad vi faktiskt trycker i oss.

Så skadar köttet och läsken kroppen
Orsakerna är flera. Processat kött som bacon, korv och salami kan öka inflammation i kroppen. Många produkter är nitritbehandlade – vilket kan bilda cancerframkallande nitrosaminer i magen.
Söta drycker är en snabb väg till mycket socker – och därmed viktökning och rubbade blodfetter. Och transfetter? De sänker det goda kolesterolet, höjer det dåliga och riskerar att täppa till dina artärer.
Men man ska inte glömma andra faktorer. Folk som äter mycket skräpmat har ofta också sämre vanor i övrigt – rökning, stillasittande, lägre inkomst och stress spelar in.
Panik? Nej. Sunt förnuft? Ja.
Det är inte en dödsdom att äta en korv eller dricka en cola, säger experterna. Men en sak är tydlig: mindre är bättre.
”Målet är inte perfektion – utan en sund och balanserad kost som också lämnar plats för njutning,” säger Kuhnle.
Vad ska du äta istället?
Fler frukter och grönsaker, fullkorn, bönor, nötter och fermenterade mejeriprodukter som yoghurt är säkra kort för en lång och frisk helg. Och nej, du behöver inte stå och räkna varje gram bacon – men kanske lämna plats för lite broccoli på tallriken nästa gång.
Så ja: den där Perfect Weekend-grillen klarar sig nog ändå. Men kanske skippar du tredje korven.

3 snabba tips för hälsosammare grillkväll:
Servera vatten eller kolsyrat utan socker istället för läsk.
Byt ut hälften av korvarna mot grillade grönsaker – aubergine och zucchini funkar fint.
Välj kyckling eller fisk istället för processat rött kött.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.