En frukost som både är god, snabb och hjärtvänlig – det låter som något från en reklamfilm för en sekt av supermänniskor. Men nej. Det är helt vanliga hjärtläkare som berättar vad de själva stoppar i sig innan arbetsdagen drar igång och de börjar rädda resten av oss från våra brunchvanor. De fyra favoriterna är förvånansvärt enkla – och dessutom perfekta för en helg där man vill må bra utan att späka sig.
Det här äter hjärtläkarna till frukost


Mest läst i kategorin
Hälsosam frukost har nämligen mindre med asketism att göra och mer med små, smarta val som håller kolesterol, blodsocker och blodtryck i schack. Eller som den amerikanska kardiologen Sarah Alexander uttrycker det: “Det är de små sakerna du gör varje dag som till slut påverkar din hjärthälsa.”
Här är frukostarna som toppar listan hos internationella hjärtläkare – och den svenska versionen som kanske borde ligga högst.
Wrapen som räddar förmiddagen
Det mest överraskande med läkarnas favoritwrap är att den är så… vanlig. Kardiologen Kumar Sarkar kör en tortilla med lågt kolhydratinnehåll fylld med ett hårdkokt ägg, två skivor mager kalkon, en halv avokado, lite rucola och en dutt harissa.
“Det är kombinationen av protein, fiber och bra fett som gör att man håller sig mätt länge”, säger han. Avokadon – grönsaksvärldens motsvarighet till Peter Jöback, älskad av alla – levererar mono-omättade fetter som sänker det dåliga kolesterolet.

Senaste nytt
Chiapuddingen som gör jobbet åt dig
Chia är fortfarande trendigare än 90 procent av alla människor i Vasastan, men det finns faktiskt substans bakom hypen. Kardiologen Arlin Barseghian El-Farra hyllar den lilla fröbomben för dess proteiner, fiber och omega-3. En portion på trettio gram innehåller ungefär tio gram fibrer, och enligt Harvard School of Public Health kopplas fibrer till både lägre LDL-kolesterol och jämnare blodtryck.
Det fina är att puddingen gör sig själv – du rör ihop allt kvällen innan och vaknar till något som ser ut som gourmet men kostar som mellanmjölk.
Avokadomackan som inte är en klyscha
Att hjärtläkaren Diana Steitieh väljer en avokadomacka låter som en parodi, men det visar sig att det är ett av de mest välbalanserade valen: nyttiga fettkällor, fibrer och massor av kalium.
“Det är en njutning som inte känns tung”, säger hon. Här är det viktigt med fullkornsbröd – inte det vita fluffet som Livsmedelsverket helst skulle vilja förbjuda. Fullkorn ger mer näring, mer fiber och en blodsockerkurva som inte beter sig som en Berg-och-dalbana.
Därför ska du undvika svenskarnas populäraste semesterparadis
Det är något nästan rörande över vår vinterkärlek till ett speciellt semesterparadis.
Peanut butter-mackan som överraskar
Den fjärde hjärtläkaren, Melissa Tracy, äter exakt samma frukost varje morgon: en skiva fullkornsbröd med ekologiskt jordnötssmör och en låg-sockerhaltig sylt.
“Det måste vara fullkorn. Det är helt avgörande”, säger hon. Kombinationen av nötfetter, protein och långsamma kolhydrater gör att frukosten är betydligt nyttigare än den låter – och håller blodsockret stabilt.

Den svenska bonusfrukosten
Vi måste såklart lägga in en nordisk version, och den ligger bara ett ICA-varv bort: rågbröd med Keso och bär.
Rågbröd ger mer fullkorn än nästan något annat. Keso bidrar med protein och mindre fett än yoghurt. Och bär är naturens egen antioxidantavdelning, utan att kosta femtio kronor per matsked som importerade “superfoods”.
Det är helt enkelt den mest rimliga frukosten om man vill leva länge nog att hinna klaga på att havrelatten blivit dyrare igen.
Perfect Weekend Guide: Frukostens hjärtpunkter
– Välj fullkorn varje gång, det är hjärtats bästa vän.
– Bra fetter: avokado, nötter, olja – inget konstigt, bara smart.
– Fibrer på morgonen håller både dig och ditt kolesterol i schack.
Källa: SELF, Marie Claire, Harvard School of Public Health, Livsmedelsverket.
LED-ljuset skapar huvudvärk – och kostnader för fastighetsägare
LED-lampor har marknadsförts som energisnåla mirakelprodukter. Men nu varnar forskare för att tekniken, i fel utförande,

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan det tidiga 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan det tidiga 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.











