Den dolda fettfällan i svensk färdigmat

Forskarnas resultat pekar på att leverns fettomsättning spelar en central roll. (Foto: Canva)
Viggo Cavling
Viggo Cavling
Uppdaterad: 04 dec. 2025Publicerad: 04 dec. 2025

Det finns en ingrediens i svensk färdigmat och en del vardagsmat som nästan ingen pratar om. Den står sällan utskriven, den smakar ingenting – och ändå påverkar den kroppen mer än många tror. Forskare i USA har nu hittat en oväntad förklaring till varför just denna olja kan få vågen att krypa uppåt, trots att man tycker sig äta helt normalt. Och det riktigt märkliga? Den gömmer sig inte i hälsolådan utan i flera av de livsmedel som svenskar köper när det ska gå snabbt.

ANNONS

Mest läst i kategorin

ANNONS

Den hemliga oljan

I Sverige syns sojaoljan sällan i butik, och det finns en enkel förklaring: vi är ett rapsoljeland. Olivolja när vi vill vara lyxiga, smör när livet känns tryggt. Men industrin jobbar efter andra regler. Där är sojaolja en effektiv och billig byggsten som kan döljas bakom den neutrala beteckningen ”vegetabilisk olja”. Den hamnar i färdigmat, importerade kakor, snacks, frysprodukter och dressingar – och få konsumenter ser den komma.

Stora skinktestet 2025 – här är årets osannolika vinnare

Julskinkan är julbordets Zlatan. Alla har en åsikt, få levererar och ibland dyker det upp en oväntad joker som gör hattrick i sista minuten. Recept.se har

Sojaolja är USA:s mest använda matolja och förekommer i många processade livsmedel. (Foto: Canva)

Forskarna vid University of California, Riverside visar att problemet inte är att sojaoljan är ”onödig”. Det handlar om vad kroppen gör av den. ”Det här kan förklara varför vissa går upp mer i vikt än andra på sojaoljebaserad kost”, säger forskaren Sonia Deol i Science Daily. Och detta är ingen tidningsankor – studien är publicerad i Journal of Lipid Research.

Svenskar är inte amerikaner – men inte heller immuna

I USA står sojaolja för nästan tio procent av alla intagna kalorier. Med den siffran är det inte konstigt att metabolismen slår bakut. I Sverige är konsumtionen betydligt lägre. Vi äter mindre ultraprocessat och använder andra oljor i hemmaköken. Men trenden pekar åt fel håll: när vardagen är dyr och tiden knapp vänder sig fler till färdiga lösningar, och där är sojaolja den tysta standarden.

Studien visar att kroppen bryter ner sojaoljans linolsyra till oxylipiner – ämnen som i stor mängd kan trigga inflammation, påverka levern och störa fettförbränningen. I försöken blev vanliga möss betydligt tjockare än de genmodifierade mössen, trots att båda åt samma mat. Det enda som skilde var hur deras lever hanterade dessa molekyler. Det är på en gång fascinerande och en smula obehagligt.

Många livsmedelsprodukter anger endast ”vegetabilisk olja” i innehållsförteckningen. (Foto: AP)
ANNONS

Vad betyder det för svensk helgmat

Du behöver inte tömma skafferiet eller avboka tacofredagen. Men som helgkonsument kan man med fördel veta vad man faktiskt äter. I praktiken handlar riskerna inte om en enskild olja – utan om summan av våra industriprodukter. Ett enkelt sätt att undvika oxylipin-fällan är att laga något själv ibland. Ett annat är att läsa innehållsförteckningen och inte låta ”vegetabilisk olja” vara en frisedel för vad som helst.

Eller, som professor Frances Sladek uttrycker det: ”Sojaolja är inte ond. Men de mängder vi konsumerar aktiverar processer vi inte är utvecklade för att hantera.”

Källa: Journal of Lipid Research, Science Daily.

Restaurangdöden slår hårt – men Slussen fortsätter duka upp

Restaurangdöden i Stockholm ligger på nivåer som branschen inte sett sedan finanskrisen. Ändå växer utbudet i rekordfart

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Viggo Cavling
Viggo Cavling

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan det tidiga 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling
Viggo Cavling

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan det tidiga 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS