Det är oklart när många skidanläggningar kommer att öppna – framför allt de med alpin inriktning – på grund av Corona. För längdåkarna ser det bättre ut. På en del anläggningar kan du åka längdskidor i Sverige redan under hösten, till och med i södra Sverige.

ANNONS

Dagens PS guidar här till några alternativ för den som är sugen att åka skidor på diagonalen.

Längdåkningen har fått ett rejält uppsving de senaste åren. Längdskidåkningen har blivit tillgänglig för fler då man kan undvika den bitvis ganska kunskapskrävande vallningen genom att använda tejp för att slippa fästvallan.

Så nu är det är inte längre bara Wassberg-liknande hurtbullar med fryst snor i skägget som gillar att ta sig fram på tandpetsmala skidor. Utan rekordmånga vill åka någon av Vasaloppets mindre krävande varianter. Andra vill bara vara ute och träna på ett mångsidigt, skonsamt och naturskönt sätt.

För att fånga upp det tilltagande intresset erbjuder allt fler anläggningar spår tidigt på säsongen. Till hjälp tar man konstsnö. Med konstsnön i botten skapas motståndskraftiga spår då konstsnön egentligen är is, vilket medför en högre densitet och därför smälter långsammare än naturliga snöflingor. Och till anläggningarna erbjuds i dag ofta mat och logi, som lockar många. 

Skidanläggningar

Längskidor i Sverige redan under hösten
Vallåsen öppnade redan sista helgen i oktober och kan producera snö även vid plusgrader. (Foto: Vallåsen)

Vallåsen
Ett av de mer spännande initiativen är Sveriges sydligaste längdanläggning – Vallåsen, som öppnade redan sista helgen i oktober. Något som är möjligt eftersom man kan producera konstsnö även när det är plusgrader.

Vallåsen längdarena erbjuder två spår på totalt 1,4 km, 1 km avancerat spår med 22 meter i fallhöjd och ett 400 meter långt spår utan fallhöjd. Anläggningen ligger i höjd med Hallandsåsen, vilket gör det möjligt att även kombinera skidåkningen med exempelvis en runda golf.

Längskidor i Sverige redan under hösten
I Orsa Grönklitt finns totalt 13 mil längdspår av varierande karaktär. (Foto: Orsa Grönklitt)

Orsa Grönklitt
Den som är beredd att styra kosan norrut bör överväga Orsa Grönklitt i Dalarna. Här finns totalt 13 mil längdspår av varierande karaktär. För att kunna erbjuda en lång säsong används konstsnö. I närheten av Orsa Grönklitt finns även Fryksås Hotell och Gästgifveri, som erbjuder ett modernt och mer personligt boende. Även köket har ambitioner och erbjuder en avsmakningsmeny.

ANNONS
ANNONS
Längskidor i Sverige redan under hösten
Idre Fjäll öppnar redan i början av november med ett par, tre kilometer längdspår. När hela anläggningen är öppen är den totala spårlängden åtta mil (Foto: Idre Fjäll)

Här finns 30 mil längd- och turskidspår 

Idre Fjäll
I nordvästra Dalarna finns även Idre Fjäll – en snösäker skidort, som öppnar tidigt på säsongen. Redan i början på november, även om det då bara är ett par, tre kilometer längdspår som erbjuds. När hela anläggningen är öppen så uppgår den totala spårlängden till åtta mil, varav tre är belysta. Vad gäller boende så finns en bredd från enkelt boende till det mer ambitiösa Pernilla Wiberg Hotell.

Bruksvallarna skidor
Bruksvallarna är Sveriges sydligaste högfjällsområde med 30 mil längd- och turskidåkning. (Foto: Bruksvallarna)

Bruksvallarna
Ytterligare ett snäpp norrut ligger Bruksvallarna, som är en del av Funäsfjällen, och i anslutning finns Ramundberget. Framme i Bruksvallarna har vi tagit oss till Sverige sydligaste högfjällsområde, och här erbjuds 30 mil längd och turskidspår. Här samsas elit-, familje- och turåkare. Hotell- och stugalternativen är flera.

Läs mer: Drömboende för skidåkare – stuga med fjällutsikt [Dagens PS]