Med sin nya kollektion Seamaster Planet Ocean Ultra Deep tar Omega dykarklockan till nya nivåer. Testad i Mariangraven på 10 935 meters djup är klockan ett garanterat vattentätt köp. 

ANNONS

Grundligt testad

Bara namnet Ultra Deep talar sitt tydliga språk. När Omega lanserar sin senaste kollektion Seamaster Planet Ocean Ultra Deep är det med en serie exklusiva dykarur som har en vattentäthet på upp till sex tusen meter och uppfyller kraven för ISO 6425-certifiering, skriver Robb Report.

Så är serien också grundligt testad. Under en ubåtsexpedition 2019 skickade Omega ner tre prototyper på en nedstigning till 10 935 meter i Mariangraven, den djupaste delen av havet.

Detta under ledning av Victor Vescovo, en förde detta sjöofficer, som utöver sin expertis till havs även bestigit Mount Everest, enligt Robb Report.

Under den tolv timmar långa expeditionen fästes två av klockorna vid ubåtens robotarm och ytterligare en till en av ubåtens enheter för datainsamling. En djupdykning som de alla tre klarade av, utan en skråma, enligt Robb Report.

Ultra deep
Ultra Deep kommer i sju olika utföranden med armband av titan, textil eller gummi. (Bild: Omega)

Heliumsäkert fodral

Omegas omfattande test kan jämföras med ett som konkurrenten Rolex genomförde under 1960-talet, då de skickade ner en tidig version av sin Sea-Dweller med det franska dykföretaget Comex.

ANNONS
ANNONS

Skillnaden mellan Rolex Sea-Dweller och Omegas Ultra Deep är att den i likhet med majoriteten av dykarklockor har ett heliumsäkert fodral och inte behöver någon utlösningsventil, vilket var fallet med Sea-Dweller.

Tillverkad av borstad titan och en särskilt framtagen form av rostfritt stål som heter o-megasteel är Ultra Deep dessutom mycket lätt, vilket gynnar bäraren på både land och i vattnet.

Det unika materialet som är något ljusare i färgen är också extremt tåligt och skyddar mot korrosion, för ett hållbart utseende, skriver Robb Report.

Klockan finns i sju utföranden med urtavlor i bland annat vitt och svart, ett hölje av antingen titan eller o-megasteel och ett armband i av gummi, textil eller metall. Det senare med en patenterad lösning som gör det möjligt att justera armbandet så att det passar runt en våtdräkt.

Professionell dykarklocka

Det var under 1948 som Omega första gången lanserade en dykarklocka. Då under namnet Seamaster, som snabbt följdes upp av Seamaster 300 och Seamaster 600 Ploprof, som klarade 600 meters djup och stammar från franskans ”plongeurs professionnels” – professionell dykare.

Under 70-talet släpptes sedan Automatic Seamaster 1000, som precis som namnet skvallrar håller för 1000 meters djup.

ANNONS
ANNONS

En dykarklocka som burits av ingen mindre än agent 007, James Bond när det begav sig och nu kan jämföras med Ultra Deep som alltså är vattentät på upp till 6000 meter.

Just nu börjar priserna för Ultra Deep på 11 200 dollar och sträcker sig till 12 300 dollar, beroende på valet av modell och armband. Mer information om Ultra Deep och andra kvalitetsur hittar du här.

Läs även: Rolex slår guld, aktier och fastigheter – bästa investeringen [Dagens PS]