Dagens PS

Plastpåsen – världens mest bärande uppfinning

Platspåsens historia
Det var ett genidrag hos Norrköpingsföretagaren Curt Lindquist som mynnade ut i patentet på plastpåsen och ännu en okänd stor svensk uppfinning. (Foto: hållbarlivsstill.se)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 01 dec. 2023Publicerad: 01 dec. 2023

Visste du att plastpåsen är en svensk uppfinning, eller att den skapades som ett miljövänligt alternativ till papperspåsen? Här är dess historia.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vilken är den mest spridda svenska uppfinningen?

Det blir lite av en kuggfråga när du ställer den vid middagsbordet ikväll. Det känns liksom i hela frågeställningen att de självklara svaren, som dynamiten, kylskåpet eller skiftnyckeln, inte är den uppfinning som du söker efter.

Och det är ju helt korrekt.

Att plastpåsen faktiskt är ett svenskt patent är något som gått under radarn på stora delar av den berättade svenska industrihistorien.

Bortglömd produkt

Detta geniala bärhjälpmedel, hopsvetsat av två plastfilmer, som burit hem 1000-tals ton matvaror, kläder och annat från dagligvaruhandeln till hemmets lugna vrå.

Det var också i hemmets lugna vrå som den första plastpåsen föddes. Vd på företaget Celloplast hette Curt Lindquist och var en påhittig och synnerligen driftig person.

påse
Curt Lindquist var mannen som såg möjligheten i att sammanfoga två plastfilmer till en smart och smidig bärkasse. (Foto: Företagskällan)
ANNONS

Han hade börjat överväga möjligheten att skapa en ny konsumentvänligare produkt utifrån de plastfilmer företaget hanterade dagligen.

ANNONS

Senaste nytt

Enkel idé

Idén var enkel. Två identiska bitar av utskuren plastfolie, skulle smältas ihop i kanterna och sedan fungera som en bärkasse för allmänheten.

Filmer togs hem från jobbet. Hemma i lägenheten experimenterade han med att smälta ihop olika material med olika värmegrader på strykjärnet.

påse
Curt Lindquist var anställd på det KF-ägda bolaget Celloplast i Norrköping, där inte bara plastpåsen kom att se dagens ljus utan även en annan svensk världsuppfinning. (Foto: från Celloplast/Facebook)

När han till slut var nöjd, både med materialet, sammanfogningen och hållbarheten på den plastkasse han tillverkat, sattes produktionen igång på Celloplast.

Godkänt patent

Patentansökan skrevs på av företagets försäljningschef Sten Gustaf Thulin och patentet godkändes i USA 1965 och i Sverige strax efter.

ANNONS

Det blev dock ingen rekordstart för den nya uppfinningen.

Tveksamheten till om en påse av plast var säkrare än motsvarande i papper, gjorde att försäljningen avvaktade.

påse
Systembolaget utvärderade noga den nya påsen från företaget Cellloplast i Norrköping och fann den både smidig och enkel att hantera. (Foto: Systembolaget)

Men när Systembolaget i april 1967, testade plastpåsarna från Celloplast under två veckor och ställde dem mot en förstärkt papp-påse, vann förstås plastpåsen.

Resten är historia.

Godkänd av Systemet

Godkänner Systembolaget plastpåsen som frakthjälpmedel för sina ömma varor, då duger produkten åt oss också.

Så var det nog många handlare som resonerade när den nya systemkassarna började ta plats i gatulivet.

ANNONS

Snart strömmade orders in till Celloplast i Norrköping och i slutet av 1960-talet producerades över 600 miljoner påsar per år av företaget vilket bara några senare hade stigit till närmare 800 miljoner påsar årligen.

Ännu en svensk succé-produkt hade erövrat markanden.

Läs mer:

Om Curt Lindquists gärning här

Om Systembolagets påse här

Oljekranarna vrids åt och oljepriset stiger… (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS