Dagens PS

Miljardärens flytande sommarpalats

Paul Gettys suyperyacht
Med linjer som anspelar på 1800-talets vackra ångyachter, bär Sobre Los Olas på en historia som är svårslagen. Och nu kan du bli hennes nästa ägare. (Foto: Denison Yachting)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 16 maj 2024Publicerad: 17 maj 2024

J Paul Getty var miljardären vars liv var som en film. Sobre Los Olas var hans avskilda oas på sjön. Nu kan den bli din.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Miljardären J Paul Gettys liv är som ett filmmanus där alla ingredienser redan finns från start. Här finns oändlig rikedom skapad på näst intill egen hand. Här finns dramaturgi med många giftemål, skilsmässor, kidnappningar och allt detta mitt i ett liv av överflöd.

Historien om denne man har givetvis också blivit film – två gånger dessutom plus i många andra sammanhang där denne mans liv har kunnat krydda mer eller mindre dokumentära handlingar.

miljardären J Paul Getty
J Paul Getty, mannen som blev en av världens rikaste män som också levde ett rikt men också tärande liv. (Foto: Los Angeles Daily News )

Men som miljardär och en av värdens rikaste män, kostade han också på sig att skaffa vackra ting omkring sig. Till lands, köpte han bland annat tudorslottet Sutton Place i brittiska Surrey där han också avled 1976.

Unnade sig

Till sjöss unnade han sig också skönhet.

Som den vackra yachten Sobre Las Olas, som även den haft ett liv som på många sätt passar ihop med Getty ganska så väl.

Det började nämligen inte alls som tänkt. Yachten kölsträcktes under vintern 1928-29 på det amerikanska varvet Wilmington Boat Works för sin beställare.

ANNONS
Klassiska linjer på miljardären J Paul Gettys Sobre Las Olas.
Det är minst sagt en pampig yacht som J Paul Getty skapade sig 1929. (Foto: Denison Yachting)

Tiderna var goda 1928.

Börsen gick som en raket och pengar fanns i överflöd för de som hängde på ruschen. Försäljningen av lyxprodukter slog ständigt nya rekord – yachtindustrin inte undantagen.

På en måndag i oktober 1929 ändrades dock allt. Börsen på Wall Street vek ihop sig totalt på några timmar. Ekonomin vände och störtdök. Personliga förmögenheter raderades och mångas liv ställdes fullständigt på ända.

ANNONS

Senaste nytt

Pank på en dag

Som för beställaren av Sobre Las Olas.

Hans en gång så välfyllda plånbok blev tom över en dag. Beställningen på den närapå färdiga yachten annullerades och varvet stod med stora investeringar gjorda i en yacht utan mottagare.

Bekvämt i matsalen
Välkommen ombord till en middag i en omgivning som saknar motstycke. (Foto: Denison Yachting)
ANNONS

Börskraschen hade dock inte ruinerat alla.

Som vanligt vid svängiga konjunkturer, finns de alltid de med medel som kan dra nytta av samhällets svängningar.

Hade pengar kvar

Den då 37-årige oljemagnaten och miljardären J Paul Getty var en av de som satt säkert. Han fick höra talas om den näst intill färdigställda yachten och gjorde förmodligen en mycket bra affär när han tog över byggnadskontraktet på den. Nu kunde varvet slutföra båten och leverera den till sin nya ägare.

Vilsamt ombord på Sombre Los Olas.
Efter middagens blir det lätt att koppla av i aktersalongen. (Foto: Denison Yachting)

Tiden hos “the Gettys” blev dock inte så långvarig. Redan 1932 såldes hon vidare och hamnade snart i ett nytt ägarskap hos tidningsmagnaten William Randolph Hearst där hon fick fortsatt god omvårdnad och skötsel.

På fallrepet

Men efter hennes goda år hos ägare med god ekonomi har tiden alltmer gnagt i hennes skick. Ägarna har allt snabbare avlöst varandra tills hon en dag 2003 hade nått vägs ände och denna fantastiska superyacht stod inför skrotning.

ANNONS
Hytterna  på J Paul Gettys gamla yacht är mer än ombonade.
Det är liksom inte svårt att gå och lägga sig. Hytterna erbjuder högsta standard. (Foto: Denison Yachting)

Men ibland så är det som i sagorna när riddaren på den vita springaren til slut dyker upp. I detta fall precis i tid innan sågen skulle börja jobba,

En synnerligen omfattande renovering startades med målet att återställa henne i stort set som hon såg ut den dagen 1930 då hon lämnade varvet till miljardären J Paul Getty.

Billigt köp

I dag är denna fantastiska superyacht till salu hos brokern Denison Yachting för ett pris som bara är en skärva av vad motsvarande moderna yacht kostar.

För runt 10 miljoner kronor blir du ägare till en båt där många av världens absolut mest förmögna miljardärer har trampat däck och där historiens vingslag känns ända in i spanten.

Blir det du som köper henne till Sverige?

Tycker du att Sobre Los Olas är för liten, finns också denna fantastiska yacht till salu. Dagens PS.

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS