Dagens PS

100-årsjubileum: Musen som räddade Disney

Disney
Det som började med en tecknad mus med pigg röst, har med tiden vuxit till en av världens största nöjesindustrier. Vi gratulerar Disney till 100 år av glädje. (Foto: Disney/technicolorcreative)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 16 okt. 2023Publicerad: 16 okt. 2023

I dag för 100 år sedan bildades The Disney Bros Cartoon Studios av en trio herrar. Föga anade de då att bolaget skulle bli en internationell jätte eller att en glad liten mus skulle rädda dagen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Måndagens största blomsterbukett går till den trio herrar, som i dag för 100 år sedan beslutade sig för att göra ett andra försök. Detta efter att deras första bolag just gått i putten.

För det var den 16:e oktober 1923 som Ub Iwerks och bröderna Walt och Roy Disney lämnade in handlingarna till myndigheterna för att bilda sitt andra gemensamma bolag: The Disney Bros. Cartoon Studios.

Disney
De båda bröderna tillsammans med Musse Pigg – musen som lade grunden till att Disney blev vad det är i dag. (Foto: Disney)

Deras första bolagsförsök, Laugh-O-Gram Studio, hade haft som mål att skapa korta animerade och satiriska filmer. Det budskapet hade dock inte mottagits väl av marknaden.

Trion herrar var en bra kombination.

Walt Disney var kreatören och inspiratören, Ub Iwerks den blixtsnabbe och fritänkande tecknaren medan Roy Disney höll ordning på alltsammans.

Bättre – men inte bra

Den nya studion, som snart bytte namn till Walt Disney Studios, faktist på initiativ från Roy Disney, fick dock bättre fart.

ANNONS

Affärerna var dock ändå sparsamma och i slutet på 1920-talet såg det åter igen mörkt ut.

Ub Iwerks hade dock skapat en tecknad figur som de alla trodde på. Han hade döpt den till Mickey Mouse och gjort några stumma filmer med den glada lilla musen, dock utan att filmerna fått grepp på marknaden.

Musse Pigg
Ub Iwerks räknas i dag som det stora geniet bakom pennan och den man som realiserade Walt Disneys visioner. Här med en tidig Musse Pigg på skissblocket. (Foto: Disney fandom)
ANNONS

Senaste nytt

Disneys sista försök

För att rädda både bolaget och den lilla musen tIll framtiden, beslutade Ub Iwerks och Walt Disney att göra ett sista försök i november 1928 genom att ge musen en röst på filmen.

Ljud och bild hade förekommit tidigare i filmens historia. Men att synka dem båda så att, som i detta fall, Musse Pigg fick en synkad röst, var att betrakta som en sensation.

Musse gjorde succé

Musse Pigg som Ångbåts-Kalle blev en succé. Företaget räddades och klev nu in på en sällan skådad tillväxtbana.

ANNONS

Bolagets animerade filmer blev oerhört populära, och när så Kalle Anka hade premiär den 9 juni 1934, hade Walt Disney Studios fått de två fix-stjärnor de behövde.

I februari 1938 nådde Walt Disney ytterligare ett mål då världens första tecknade långfilm, Snövit och de sju dvärgarna, hade premiär.

Filmen om Snövit och de sju dvärgarna var en satsning som kunde ha stjälpt hela bolaget. Den gick dock hem och Snövit blev en succé. (Foto: Disney)

Snövit var en oerhört påkostad film och bolaget visste att den behövde bli en succé för att bolaget skulle överleva.

Succé blev det. Bolaget fick igen sina satsade pengar och mycket mer därtill.

Disney – en megakoncern

I dag har det lilla bolaget som startade för 100 år sedan, vuxit till en internationell megakoncern med en omsättning på cirka 900 miljarder kronor, 2022, med 223 000 anställda världen över.

Kalle Anka och Musse Pigg är i sin tur två av värdens mest igenkända figurer. Vad deras marknadsvärde är i dag, vågar nog inte den mest våghalsiga analytiker sig på att räkna ut.

ANNONS

Läs mer:

Disneys dilemma – hur attraherar vi generation Z? (Dagens PS)

Hur föddes Musse Pigg?

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS