Dagens PS

Episkt: En av världens rikaste städar ur förrådet

Rothschild
För första gången någonsin säljer familjen de Rothschild delar av den fantastiska samling som anfadern James startade för 200 år sedan. (Foto: Christie's)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 25 sep. 2023Publicerad: 25 sep. 2023

James de Rothschild skapade en dynasti som gjorde familjen till en av världens rikaste. Nu rensar familjen i hans samlingar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att skriva historien om James de Rothschild är nära nog en omöjlighet. Vad denne man skapade över två kontinenter är nämligen en historia som får Elon Musk att blekna.

James de Rothschilds gärning i början av den industriella revolutionen är massiv. Han verkade främst i bankvärlden.

Med den som bas gav han sig in i den växande industrins behov och möjligheter med full kraft.

James de Rothschild
Så här såg han ut, James de Rothschild, mannen som byggde ett imperium och blev en av världens mest förmögna. (Foto: Christie’s)

Hans hemmahamn var USA. När han valde att bredda sitt imperium i Europa som bas, tog det dock inte lång tid förrän James med hustrun Betty, även blev en av Europas mest förmögna.

Finansierade industrin

Han stod bakom finansieringen och utbyggnaden av delar av järnvägen i Europa. Han startade gruvor, vingårdar och byggprojekt.

Han var med där det fanns stora pengar att tjäna, och var samtidigt en viktig motor för samhällsutbyggnaden.

James de Rothschild
Slottet Château de Ferrières utanför Paris blev ett veritabelt museum med tiden. 1975 skänktes det till Franska staten av familjen de Rothschild. (Foto: Christie’s)

Så var han också samlare.

Med en plånbok utan botten, kunde James de Rothschild unna sig det bästa av världens antikviteter.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Inget för dyrt för Rothschild

Hans samling av antikviteter växte med tiden till något unikt. Hans motto blev “att inget pris är för högt när jag vill köpa ett riktigt mästerverk”.

samling
“A young woman holding a hare with a boy at a window,, målad av Gerrit Dou 1613-1675. Ett mästerverk som beräknas gå för mellan 30 och 50 miljoner kronor på akutionen den 11 oktober. (Foto: Christie’s)

Familjens huvudsäte i Europa, slotten Château de Ferrières utanför Paris, möblerades med mästerverk ur Europas och världens antikviteter och blev med tiden ett levande museum.

Rothschilds favoriter

Nu ska delar av familjens fantastiska samling säljas.

Det är auktionshuset Christie’s i New York som fått det ärofyllda uppdraget att låta delar av samlingarna gå vidare till nya ägare.

ANNONS
samling
Ett italienskt cabinet från 1600-talet som under århundradena har byggts om för att passa tidens anda. Beräknas gå för cirka fem miljoner kronor. (Foto: Christie’s)

Många av föremålen har inte varit på marknaden sedan de köptes in av James de Rothschild för 200 år sedan. Detta är följaktligen ett tillfälle som du inte får missa.

Läs mer här:

Om familjen de Rothschilds auktion

Här hittar du världens bästa vingårdar (Dagens PS)

ANNONS
ANNONS
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på klassiska båtar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på klassiska båtar.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS