Visste du detta om Atlas Copco?

Uppdaterad: 28 maj 2023Publicerad: 28 maj 2023
Atlas Copco
Atlas Copco Logga. (Foto: Atlas Copco)

Atlas Copco har haft en stabil uppgång på årets börs. Som en av Stockholmsbörsens mer klassiska industriföretag så finns det massor av spännande historier. 

ANNONS
ANNONS

Här har vi listat några spännande historier och om entreprenörerna bakom:

1. Bolaget grundades 1873 under namnet AB Atlas och fyller i år sålunda 150 år.

Det grundandes för att tillverka verktyg och maskiner till den snabba utbyggnaden av järnvägsnätet som just då pågick i Sverige.

Atlas Copco Atlas verkstäder växte snabbt till ett eget industriområde på Kungsholmen centralt i Stockholm och nära centralstationen. (Foto: Atlas Copco)

Fram tills dess hade alla maskiner och material köpts från utlandet, men efter att ha plockat isär och analyserat några av dessa verktyg, dröjde det inte länge förrän det tillverkades lika bra, om inte bättre verktyg i de nybyggda lokalerna i Sickla utanför Stockholm.

2. Drivande bakom bolaget var järnvägsingenjören Eduard Fränckel, som med ekonomisk hjälp av David Otto Francke och André Oscar Wallenberg grundande bolaget.

André Oscar Wallenberg föddes i Linköping 19 november 1816.

Atlas Copco Bankdirektören med mera, André Oscar Wallenberg, här målad av konstnären Uno Troili. (Källa: Nationalmuseum)

Efter läroverksexamen seglade han till sjöss och avlade sjöofficersexamen 1835 och blev 1837 löjtnant i Kungliga Flottan.

Öl och bank

1850 hamnade han på order i Sundsvall där han blev vän med sågverksägaren Fredrik Bünsow och var ekonomiskt behjälplig när denne grundade bolaget bolaget Skönviks AB (en av grundpelarna i dagens SCA).

Tillsammans grundade de också 1858 Sundsvalls första bryggeri – Sundsvalls Ölbryggeri.

Atlas Copco Sundsvalls ölbryggeri blev sedermera Sundsvalls Bryggeri AB och uppgick slutligen i AB Sundsvallsbryggerier. (Foto: Sundsvalls Museum/Okänd)

1856 hade han flyttat till Stockholm och där grundat Stockholms Enskilda Bank efter det skotska bankväsendet. Och därefter även Skandinaviska Kreditaktiebolaget som blev grunden till familjen Wallenbergs finansimperium.

Och utöver detta en politisk karriär och en bred inblandning i järnvägarnas utbyggnad över Sverige, samt ett antal bolag i dess spår.

3. Namnet Atlas kommer från den jätte som i den grekiska mytologin bär upp himlavalvet på sina axlar.

Och Copco är en förkortning av Compagnie Pneumatique Commerciale – ett Belgiskt dotterbolag som köptes under 1950-talet.

Atlas Copco Jätten Atlas som bär hela himlavalvet på sina axlar. Ett namn på ett företag som förpliktigar. (Foto: pikist.com)

4. Efter A.O. Wallenbergs död 1886 fortsatte Atlas att utvecklas.

Men efter en lågkonjunktur i slutet på 1800-talet, avstannade järnvägsbyggnationen och produktionen på Atlas lades, efter en konkurs 1887, om till mer avancerade produkter som ångmaskiner och ångpannor.

Atlas Copco Produktionen av tryckluftsverktyg i full gång i fabrikerna i slutet på 1800-talet. )Foto: WikiCommons)

För att kunna tillverka dessa nya maskiner, köptes det hem nya verktyg från England, drivna av en luftpump.

En nymodighet som fascinerade de svenska Atlasingenjörerna. Och det dröjde inte länge förrän Atlas själva även tillverkade dessa tryckluftsverktyg och började sälja dem över Sverige och Europa.

Ett nytt affärsområde hade fötts.

5. I slutet på 1890-talet skrevs ett avtal med den tyske ingenjören Rudolf Diesel om tillverkningsrätten av dennes nyligen uppfunna dieselmotorn.

För att sköta denna del av verksamheten bildades AB Diesels Motorer som inte bara tillverkade motorer efter Diesels “recept”, utan även vidareutvecklade tekniken.

Atlas Copco En av AB Diesels stora prestigebeställningar var dieselmotorn till upptäcktsresanden Roald Amundsens fartyg Fram. (Foto: Atlas Copco)

Eftersom de båda bolagen AB Atlas och AB Diesels motorer hade samma ägare, gick de samman 1917 och namnet blev nu Atlas Diesel.

Ett namn som fick leva vidare tills dess att bolagets sista Dieselmotor tillverkades 1948.

Verksamheten renodlades nu till att endast bestå av tillverkning av tryckluftsverktyg, kompressorer och bergborrsutrustning.

Och den inriktningen har sedan fört företaget in i dagens ekonomi som ett av världens starkaste i sin bransch.

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på klassiska båtar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på klassiska båtar.