Dagens PS

Avslöjad: Här är Farmor Ankas bil

Anka bil
Det var så här som den verkliga förlagan til Farmor Ankas gamla bil såg ut. (Foto: Annons från samtida press 1916)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 29 sep. 2023Publicerad: 29 sep. 2023

Vilken bil Kalle själv kör, är inte helt utrett. Förlagan till Farmor Ankas bil däremot, är en 1916-års Detroit Electric. Så här ser den ut.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Du som försjunkit i Walt Disneys underbara tecknade värld, har sannolikt noterat bilarna som förekommer i serien.

Kalle Ankas egen bil, med olycksnumret 313 på nummerplåten, är en öppen roadster av lite okänt ursprung. Farbror Joakims majestätiska limousin med enormt lång motorhuv, är även den hyfsat svårbestämd.

anka
Walt Disneys tolkning av Robert Andersons Detroit Electric Model D känner vi alla igen. Här i en lite annorlunda grön tappning. (Bild: Disney)

När den alltid så rara Farmor Anka backar ut sin telefon-kiosk-liknande farkost ur ladan, är det dock många av världens bilentusiaster som nickat igenkännande.

Här finns nämligen en riktig förebild.

Bilen heter Detroit Electric Model D. Den byggdes av företaget Anderson Electric Car Company i Detroit och var en av världens första serieproducerade elbilar.

bil
Det var ingen liten anläggning som skotten Robert Anderson drev där elektriska bilar byggdes efter löpande-band-principen. (Foto: Arkiv)

Företaget hade tidigare byggt vagnar under namnet Anderson Carriage Company, men bytte till det ovan nämnda när de beslutade att börja bygga elektriska bilar i serie år 1907.

34 mil på en laddning

Från början användes bly-batterier men för ett tillägg på 600 dollar kunde du få ett modernare nickel-järn-batteri som då gav hela 13 mils räckvidd. Vid ett långfärdstest var det dock en bil som nådde hela 34 mil på en enda laddning.

bil
Multi-geniet Thomas Alva Edison var en av de som redan tidigt förespråkade elbilarnas pålitlighet och konstruerade ett nickel-järn-batteri till Detroit Electric. Än i dag finns det bilar från Andersons fabrik som fortfarande går på sitt originalbatteri (Foto: från Facebook)

Andersons elektriska bilar kom att säljas i över 13 000 exemplar mellan åren 1907 och 1939. Mest var det läkare och kvinnliga bilister som behövde en pålitlig bil som snabbt kunde startas utan att vevas igång.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Plåt-Lisa

Farmor Ankas bil, som förövrigt heter Plåt-Lisa, ska vara av årsmodell 1916 och tas bara fram när hon och Mårten Gås ska besöka Ankeborg för till exempel den årliga tårtbakartävlingen.

anka bil
Här har du den exakta förlagan til Farmor Ankas bil – en Detroit Electric av årsmodell 1916. Notera de svängda hörnfönstren i coupén. En mycket dyr finess hos dåtidens bilar. (Foto: WikiCommons/Asterion)

Bilen är dessutom uppgraderad av Oppfinnar-Jocke med ett unikt laddsystem.

Bilen laddas nämligen bara upp av blixten, men håller efter full laddning i många fler mil än till exempel dagens Teslor. Det ni.

Läs mer:

Ny rapport kritiserar greenwashing av hybridbilar (Dagens PS)

Om en systerbil till Farmor Ankas

ANNONS
ANNONS
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på klassiska båtar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på klassiska båtar.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS