300 miljoner för svenska bilklassiker

Uppdaterad: 23 maj 2023Publicerad: 22 maj 2023
Ferrari-auktion
Det blev en lite segdragen budgivning när Aje Philipsons Ferrari Daytona Spider gick under klubban. Men till slut föll densamma och bilen blev kvar i Sverige. (Foto: RM Sotheby's)

I helgen klubbades delar ur den magnifika svenska Aurora Collection bort vid Villa Erbas bilauktion. De 12 Ferrari-bilarna och två Mercedes inbringade totalt närmare 300 miljoner kronor. 

ANNONS
ANNONS

Vi skrev tidigt om den – den handplockade gallringen ur den magnifika svenska bilsamlingen Aurora Collection. Ferrari-delen av samlingen hade plockats ut och skulle säljas på RM Sotheby’s stora samlarbilsauktion vid italienska Villa Erba i mitten på maj.

Ferrari auktion Det är en av de största händelser som skett i den svenska klassiska bilvärlden, när 14 handplockade bilar ur Aurora Collection gick under klubban för totalt nästan 300 miljoner kronor. (Foto: RM Sotheby’s)

Bakom Aurora Collection står Anders “Aje” Philipson. En av Sveriges största bilentusiaster och en person med ett otroligt stort hjärta för den svenska bilhistorien.

Född in i bilvärlden

Hans liv formades ju – varesig han ville det eller inte – av det faktum att hans far, Gunnar V Philipson, med entreprenörsanda och en enorm målmedvetenhet, byggde upp ett bilimperium – Philipsons Automobil AB.

Företagets tillväxt var ständigt stark från starten, men det var när Gunnar V lyckades knyta generalagenturen för Mercedes-Benz till bolaget 1950, som det tog rejäl fart.

Ferrari auktion PW Widengrens Mercedes Benz 540 K färdigrenoverad i Augustendal. (Foto: fam Philipson)

Philipsons började tidigt spara delar av sin rullande historia. Bland annat lät de tidigt renovera PW Widengrens magnifika Mercedes Benz 540 K från 1938. Och efter den kom flera bilar in i det som med tiden skulle bli en fantastisk referens-samling.

ANNONS
ANNONS

En bil stack ut

De bilar som nu såldes på auktionen i Italien, var de flesta senare inköp till samlingen – i stort sett utan något svensk historia. Fantastiska bilar – absolut, men ändå utan en svensk proveniens.

Men det fanns en bil som historiskt stack ut i mängden: den bruna Ferrari Daytona Spidern.

Ferrari auktion Daytona Spidern uttagen för fotografering inför auktionskatalogen. Första gånge på länge som bilen såg dagsljus. (Foto: RM Sotheby’s)

Bilen köptes ny av Aje Philipson i Genève 1973 och har sedan dess funnits i familjen. En mycket ovanlig bil i Sverige då cabbarna bara byggdes i ett mycket begränsat antal och endast ett ytterst fåtal köptes nya till Sverige.

Imponerande data

Det kompletta namnet på denna ikoniska Ferrari är 365 GTS/4 Daytona Special och ansågs vara en efterträdare till klassikern 365 California.

ANNONS

Under huven på Philipsons bil sitter den klassiska Ferrari V12:an på 4,4 liter matad av sex Weber-förgasare på en femväxlad manuell låda.

Ferrari auktion Den har inte rullat så många mil sedan ny. Men när den kördes, så var det som vilken bil som helst. I alla fall nästan… (Foto: fam Philipson)

Endast 372 mil

Det som är unikt med detta exemplar, är att bilen endast gått 372 mil sedan ny och fortfarande är i ett helt orört originalskick. Så att det blev ett sus bland 365-entusiaster när nyheten kom att denna bilen också skulle säljas – det är lätt att förstå.

Ferrari auktion Spidern parkerad utanför garaget på familjen Philipsons sommarställe. Dottern Nina poserar stolt vid vänsterflygeln. (Foto: fam Philipson)

När auktionsförrättaren slog hammaren i bordet för Ajes Daytona, visade det sig att köparen var en svensk samlare, som dessutom var en gammal bekant till familjen Philipson.

Då just denna bilen var den som betydde mest för Aje själv, tyckte han att det var extra roligt att bilen både stannar i Sverige samt att den till och med blir kvar i familjekretsarna.

Lär mer:

Om auktionens resultat här
Fem favoriter från Villa Erba

ANNONS
ANNONS
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på klassiska båtar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på klassiska båtar.