En italiensk konstnär har hittat på den bästa affärsidén sedan ”kejsarens nya kläder”. Salvatore Garau har sålt en osynlig staty för
15 000 euro. 

ANNONS

Konstverket heter ”Io Sono”, vilket betyder ”jag är” på italienska. Priset på 15 000 euro, motsvarande 151 000 svenska kronor, kan tyckas vara lite saftigt för… ingenting. Fast att en osynlig staty inte existerar håller inte skaparen med om.

”Vakuumet är inget annat än ett utrymme fullt av energi, och även om vi tömmer det och det finns inget kvar, enligt Heisenbergs osäkerhetsprincip, att ingenting har en vikt”, säger konstnären Salvatore Garau till den spanska tidningen AS.

”När jag bestämmer mig för att ”ställa ut” en immateriell skulptur i ett givet utrymme, kommer det utrymmet att koncentrera en viss mängd och täthet av tankar vid en exakt punkt och skapa en skulptur som, från min titel, bara kommer att ha olika former. Efter allt, formar vi inte en Gud som vi aldrig har sett?”, säger han vidare.

Måste ha ett utrymme på 1,5 gånger 1,5 meter

Det finns regler för att ställa ut konstverket. Statyn måste ha ett tomt utrymme på minst 1,5 gånger 1,5 meter och inte vara blockerad av något – konstnären vill inte att någon ska missa att se den osynliga statyn.

Det är inte heller hans första osynliga staty, förra månaden ställde han ut konstverket ”Buddha In Contemplazione” på ett torg i Milano. För den okunnige kunde konstverket dock se ut som en tom yta med vit tejp runt.

Delade länk till ”Money for nothing”

Priset för ”Io Sono” sägs ha legat på 6 000-9 000 euro – men efter en intensiv budgivning steg det till 15 000. Vem den lycklige köparen är av den osynliga statyn är fortfarande oklart.

ANNONS
ANNONS

Konstnären verkar dock ha varit nöjd med hur försäljningen gått. På Instagram la han upp en länk till en nyhetsartikel som spelade Dire Straits hitlåt ”Money for nothing”, skriver Toofab.com.

Läs mer: Sålde sin egen konst – under påhittade namn