I mitten av november sattes ett nytt världsrekord på statsauktionen i Sundsvall. Det var en fåtölj designad av Bengt Ruda för Ikea som såldes för 151 000 kronor.

ANNONS

Det hör inte till vanligheterna att möbler eller föremål från Ikea klubbas för stora belopp på auktion- eller sätter världsrekord. Men det finns undantag då vissa av Ikeas äldre designklassiker fått kultstatus och har kommit att bli riktiga dyrgripar.

Det var precis vad som hände under Auctionets höstkvalitetsauktion i Sundsvall den 14 november. Fåtöljen Cavelli, designad av Bengt Ruda  för Ikea 1958, klubbades för 151 000 kronor och satte nytt världsrekord för en möbel från Ikea. Förhandsintresset var enormt och som brukligt är skenade priset. Samlaren Johan Sjöberg från Lammhult blev den som vann budgivningen skriver expressen.

Cavelli tillverkades enbart under kort period och det ska bara finnas ett fåtal som kommit ut på marknaden.

– Modellen är en milstolpe i Ikeas kollektion och eftersom den i princip varit omöjligt att hitta har den kommit att bli något av en helig graal hos designintresserade, säger Auctionets designexpert Andreas Siesing i ett pressmeddelande.

Ikea
Fåtöljen Cavelli designad av Bengt Ruda för Ikea 1958 är sällsynt. Foto: Aucionet

Ruda- en prestigevärvning för Ikea

Bengt Ruda (1918-1999) var en svensk arkitekt och möbelformgivare. Många menar att han var en av Sveriges skickligaste formgivare. Han hörde också till dem som gjorde svenska möbler kända över hela världen.

Han gjorde sig ett namn hos A/B Nordiska Kompaniet (NK) där han tog fram en rad uppmärksammade möbler. Bland andra den italienskinspirerade sittgruppen Ombord och Z-fåtöljen i serien Triva. Det var en riktigt prestigevärvning för Ikea när företaget lyckades knyta den kände formgivaren till sig 1957.

Det markerade också en viktig punkt för Ikea då man nu gick från att bara sälja möbler till att faktiskt designa dem också. Ruda anställdes till Ikeas ritkontor som företagets förste utbildade designer. Han spelade också en viktig roll när Ikea började med platta paket.

ANNONS
ANNONS

Fåtöljen Cavelli blev aldrig en svensk designklassiker som många av Rudas andra möbler han tog fram för Ikeas räkning. Men förmodligen är Cavelli det mest svårfunna och eftertraktade objektet bland Ruda-samlare idag.

Köp begagnade Ikeamöbler [Dagens PS]