Filmen House of Gucci med Lady Gaga och Adam Driver i huvudrollerna kommer äntligen till Sverige. Filmen skildrar torpedmordet på ett av Guccio Guccis barnbarn 1995.

ANNONS

I förra veckan hade den av många efterlängtade filmen House of Gucci världspremiär i London. I Sverige rullas den ut på biograferna fredagen den 26 november. Filmen visar hur långt medlemmarna i en familj kan vara beredda att gå för att få kontroll.

Kärlek, svek, makt och slutligen mord – allt i kombination med enorma summor av pengar, är ingredienser för en smaskig såpopera. Men här skildrar såpoperan en familj som finns på riktigt. Dramathrillern, berättar historien om en av världens mest mäktiga modefamiljer och, mer specifikt, mordet på Maurizio Gucci.

Men det är inte ”bara” mordet på Maurizio som gjort att familjen Gucci varit en följetång i pressen.

gucci
Adam Driver spelar Maurizio Gucci i den nya filmen. Foto: Golden Meyer

Grundades i Florens

Guccio Gucci grundade det företag som i dag är lyxmärket Gucci i Florens 1921. Gucci sålde väskor i skinn av absolut högsta kvalité. Företaget var ganska länge en florentinsk hemlighet, men efter att Ingrid Bergman burit en väska med märkets numera ikoniska bambuhandtag i filmen ”Viaggo in Italia” 1954, blev Gucci snabbt en statussymbol.

Men det var Aldo, son till Guccio, som gjorde att Gucci blev ett namn på allas läppar. Han var företagets förste säljare och var den som tog steget över Atlanten. Det dröjde inte länge förrän Gucci var det chicaste märket på den amerikanska marknaden. President JFK dubbade honom ”Italiens förste modeambassadör” och hans fru Jackie var självfallet en stor kund, modeintresserad som hon var.

Den slipade affärsman Aldo var också väldigt italiensk i sin inställning till skatt. Det vill säga, han struntade helt enkelt i att betala skatt. Inte så smart. Enligt tidningen The Florentine dömdes han 1986 till fängelse i ett år och en dag. Han hade förskingrat 9 miljoner dollar av företagets pengar.

Blod och maktkamp

1980-talet var inte ett bra decennium för familjen eller företaget. Paulo, Aldos son, fick för sig att starta ett märke i eget namn. När familjen upptäckte att han gått så långt som att skriva kontrakt med Guccis leverantörer fick han sparken. När familjen sedan stämde honom så att han inte skulle kunna använda namnet Gucci blev han ”skogstokig”.

ANNONS
ANNONS

Under ett styrelsemöte utbröt tumult då Aldo insåg att Paolo försökte spela in mötet. Han blev så arg att han hade sönder bandspelaren och kastade den i Aldos ansikte. Aldo lämnade mötet blodig och anklagade resten av familjen för att försöka döda honom.

Samtidigt som familjen och företaget tjänade pengar som gräs började varumärket urvattnats. När Gucci blev tillgängligt för den breda massan blev det helt enkelt passé. Och nu kommer vi fram till Maurizio.

gucci
Maurizio Gucci Foto: TT

Han var ett av Guccios barnbarn och han ville att företaget skulle minska antalet produkter och höja kvaliteten. Men det var inget som resten av familjen hade lust med. Då skred han till verket med en komplicerad operation för att köpa ut alla familjemedlemmar med hjälp av Investcorp, ett investmentbolag baserat i Bahrain.

Tvingades sälja

Operationen gick däremot inte helt enligt plan. Familjen fick sina pengar (namnet Gucci var värt mycket, även om varumärket inte stod högt i kurs), men Maurizio hade inte råd att senare köpa ut investmentbolaget som det var tänkt från början.

Företaget blödde pengar och han anklagades för att ha spenderat enorma summor på kontoren i Florens och Milano. Privat levde han ett lyxliv och gjorde av med långt mer än sina tillgångar.

Dessutom tvingades han att fly till Schweiz efter anklagelser om att han undvikit att betala arvsskatt. Till slut var han tvungen att sälja resten av sina aktier till Investcorp. Och han fick bra betalt, ingen exakt siffra har publicerats, men han fick 150 till 200 dollar miljoner skrev LA Times 1993. Familjen hade nu helt klippt sina band med företaget.

Gucci
Patrizia och Maurizio levde ett liv i sus och dus. Foto: TT

Pengarna behövde han nog för att finansiera sin hustru Patrizia Reggianis extravaganta leverne. Och nu kommer vi till det filmen House of Gucci handlar om.

ANNONS
ANNONS

Omskrivna i pressen

Patrizia och Maurizo träffades på en fest i Milano på 1970-talet och gifte sig 1972. Paret levde i sus och dus och förekom flitigt i pressen. Det var Patrizia som pushade Maurizio att ta mer plats i företaget. Men det gick snabbt utför efter att Maurizo ärvde sin far och femtio procent av företaget. Patrizia försökte styra honom, vilket han till slut tröttnade på.

Först 1994 gick skilsmässan igenom. Tio år tidigare hade Maurzio talat om för sin fru och deras två döttrar att han skulle åka bort över helgen. Det gjorde han, men kom aldrig tillbaka. I underhåll fick Patrizia en miljon dollar per år.

På morgonen den 27 mars 1995 sköts Maurizio Gucci till döds med tre skott när han var på väg upp för trapporna till sitt kontor. Då han var en känd person spekulerades de först i om det var ett maffiamord eller inte.

Lady Gaga
Lady Gaga som Patrizia Reggiani Gucci. Foto:Fabio Lovino

28 års fängelse för mord

Ganska snart stod det klart att det var Patrizia som låg bakom mordet, även om det saknades bevis. Först två år senare dömdes hon till 29 års fängelse. Det var en följetång i pressen som döpte Patricia till den Svarta Änkan. Hon släpptes efter 16 på villkor att hon skaffade sig ett arbete.

Men historien tar inte slut där. 2016 gick Patrizia ut i pressen och berättade att döttrarna inte längre stöttade henne ekonomiskt. Det hela gick till domstol och bisarrt nog är nu döttrarna skyldiga Patrizia 30 miljoner euro. Pengar, som är arvet efter deras far, som mördats på uppdrag av deras mor.

Läs om den superlyxiga Ngoni [Dagens PS]

Köp dina biljetter här

ANNONS
ANNONS