Dagens PS

Det är nubben som säljer bäst

Nubbarnas nummer et
Ända sedan OP Andersons akvavit släpptes har den varit en storsäljande favorit. Och innehar numera förstaplatsen i statistiken. (Foto: OP Anderson)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 20 juni 2024Publicerad: 20 juni 2024

På midsommarafton dukas bordet upp med sill, färskpotatis, öl och den livsviktiga nubben. Och det är en nubbe som är vår absoluta favorit.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Mera brännvin i glasen. Mera glas på vårt bord. Mera bord på kalaaasen. Mera kalaas på vår jord.”

Nubbevisan ovan sjunges till melodin av den gamla kampsången Internationalen. I dag hörs den säkerligen oftare med denna lättjefulla text än den allvarsamma originaltext som hetsar sina sångare till uppror mot kapitalismens bojor.

Nubbevisan är en kultur i sig.

I Sverige lika helig som nubben självt. Den som inte kan de 10 vanligaste nubbevisorna, får stå där på midsommarafton och känna sig lite förlägen.

Nubbevisornas bibel
Utbudet av snapsvisor är enormt. Här ett vackert uppslag ur den utmärkta studentsamlingen Manualen. Ett måste för dig som vill överraska på midsommar med en eller ett par nya sångövningar. (Bild: ur Manualen)

Eller så får du fokusera på vad du faktiskt har i glaset. För den klara dryck, som det faktiskt ofta är, är en kär del av det svenska midsommarfirandet.

Egen smaksättning

Den ihärdige ar självklart gjort sin egen nubbe. Börjat i tid med att läsa på om spelbara kryddningar och redan till påsk satt nubben på tillväxt till midsommar.

ANNONS

Vi andra, som inte har den planeringen, får snällt sälla oss till kunderna på Systembolaget och plocka ur deras alldeles utmärkta sortiment av kryddade rusdrycker.

Grundaren av snaps-fabriken
O.P. Anderson, entreprenören som fick ge sitt namn til Sveriges mest populära snaps. (Foto: WikiCommons)

Och det är en sort av alla som sticker ut på systemet. En nubbe som säljer bäst år efter år.

ANNONS

Senaste nytt

OP. Kort och gott

O.P Anderson kallar vi den i dagligt tal. Eller kanske til och med oftast bara för OP.

Det är en akvavit i grunden som introducerades till Göteborgsutställningen 1891 av spritfabriken O.P Anderson & Son i Göteborg.

OP originaletiketten på Sveriges populäraste snaps
Den första upplagan av etiketten till snapsen som skulle bli en storsäljare. (Foto: WikiCommons)

Kryddningen med kummin, anis och fänkål föll svenskarna på smaken och drycken har sedan dess varit en av bästsäljarna genom alla år.

ANNONS

Göteborgsföretag

O.P Anderson & Son grundades i Göteborg 1823 av Olof Peter Anderson. Från början handlade bolaget med kemikalier och byggnadsmaterial, men sedan sonen Carl August tagit över verksamheten på 1850-talet inriktades verksamheten allt mer mot sprit-tillverkning.

OP idag
Flaskan som vii känner igen den idag. (Foto: O.P. Anderson)

När så den kryddade akvaviten O.P. Anderson släpptes blev det företagets paradprodukt ända tills Vin och Sprit tog över all privat sprittillverkning 1917.

O.P. Anderson har sedan dess varit en storsäljare i Sverige och ligger tryggt på försäljningens förstaplats med 192 595 sålda litrar under 2023.

Skål!

Läs mer om den svenska midsommaren. N55.

Läs mer om OP Anderson här.

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS