Dagens PS

Här är kökskniven som alla hemmakockar måste ha

kockkniv
Shun Hikari Nakiri från Kai, kniven som alla hemmakockar måste ha. (Bild: Williams Sonoma)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 20 jan. 2022Publicerad: 19 jan. 2022

Det finns det inga genvägar till den perfekta kökskniven. Här är Shun Hikari Nakiri från Kai, den japanska kockkniven som alla hemmakockar behöver lägga till sin samling, enligt Robb Report. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Skillnad på knivar och knivar

Hur många köksknivar har du hemma? Ett ökat kulinariskt intresse genererar gärna i en växande depå av köksutrustning. Till exempel kockknivar. Plötsligt står de bara där i ett knökfullt knivblock och ger matlagaren dåligt samvete.

För visst kan det kännas överflödigt att ha så mycket knivar om man inte hinner använda dem. Dock är det skillnad på knivar och knivar. Inte minst när det kommer till hanteringen av grönsaker.

ANNONS

Senaste nytt

Shun-kniven från KAI ett måste

Jeremy Repanich matskribent på Robb Report hade länge funderat på om han behövde en kockkniv designad för det ändamålet. Närmare bestämt ett japanskt nakiriblad. Han kontaktade därför en kock han följer regelbundet på Instagram om just det knivbladet. Mer specifikt om en kockkniv med nakiriblad  är något man som hobbykock behöver ha.

Svaret? Ett otvetydigt “JA”. Kniven? En Shun Hikari Nakiri från KAI. Tillika ett konstverk i sig som förenar hantverk, teknologi och design.

Shunknivar stammar från en stolt japansk tradition inspirerad av konsten bakom Samuraisvärdet. Nakiri är i sin tur japanska för “grönsakshackare”. Det traditionella bladet används främst för att skära alla sorters grönsaker.

Förenar form och funktion

ANNONS

Till skillnad från andra kockknivar har Shun Hikari Nikari en mindre kurva till bladet. Det betyder att eggen möter brädan, vilket säkerställer ett snabbt, rent snitt, enligt Jeremy Repanich. Något som förbättrar precisionen vid hantering av till exempel lök, morötter, brysselkål. Oavsett om du skivar, tärnar eller bara skär.

Det är också en välbalanserad kockkniv som vilar bra i handen, menar Jeremy Repanich.

En Shunkniv borgar för både form och funktion. För den medvetne kocken skadar det såklart inte heller att det är en snygg kniv. Själva bladet har en etsad design, och består av damaststål. Det stilrena skaftet av blekt björk kröner verket.

Sammanfattningsvis är Shun Hikari Nakiri en exklusiv kockkniv som kommer att förändra det vardagliga hackandet i köket. Framförallt vara
vara din bästa vän och den enda kniven du behöver för grönsaker.

Mer information om Kai-knivarna hittar du här! 

Återförsäljare i Sverige är bland annat Åhléns och Bagaren och Kocken.

Läs även: Whiskey och vin – bättre avkastning än börsen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS