Många har svårt att sova i värmen och utan luftkonditionering eller fläkt är det svårt att känna sig sval. Men det finns ett par saker du kan göra för att somna lättare. Expressen listar en rad oväntade knep som faktiskt funkar.

ANNONS

PS Supersommar – Här kan du följa vår artikelserie där vi avslöjar superknepen för bra hälsa och välmående. God och glad sommar!

Alla har nog legat och vridit och vänt i den tropiska natthettan vi upplever här uppe i norr. När värmen kryper på och hindrar oss från att sova gott, måste vi ta till kreativa metoder. Prova några av dessa tips nästa gång du har svårt att sova.

Håll fönster stängda under dagen och dra för gardinerna, så solens varma strålar stängs ute. På kvällen när temperaturen förhoppningsvis sjunkit några grader, är det bättre att ha fönstren öppna.

LÄS ÄVEN: Ny studie: Så försämrar värmeböljan dina hjärnfunktioner [Dagens PS] >

Att dricka mycket vatten är ett givet tips, men en idé att prova är att dricka varmt vatten innan läggdags. Ett glas varmt vatten gör att dina muskler slappnar av och därmed minskar energiproduktionen som sprider värme. En kopp te innan läggdags trots 30 graders värme är nog inte en så dum idé.

Öppna luckor och garderobsdörrar så att värmen inte lagras inuti dem. På så sätt blir rummet snabbare svalt på kvällen när fönstren är öppna igen.

Häng ett blött lakan för fönstret. Med hjälp av det fuktiga tyget kommer luften som tar sig in kylas ned och rummet kommer upplevas svalare.

ANNONS
ANNONS

En annan variant är att frysa in dina lakan i en plastpåse en stund innan läggdags. Se till att lakanen är torra innan du lägger in dem i frysen. Det kommer garanterat kyla ner dig innan du somnar.

Det kan vara bra att tänka på vilka lakan du bäddar med under sommaren. Bomull andas bättre en de flesta textilier så välj bort de lyxiga satinsetet när temperaturen stiger.

KÄLLA: Oväntade tipsen som får ditt sovrum svalt i värmen – och som funkar! [Expressen] >